Hírek

Szenttamas.rs

 

Tribün a cukorbetegségről és a Kék Kör újabb akciója

A cukorbetegség világnapja, november 14-e alkalmából tartott Futás az egészségért futamot megelőzően a Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesülete pénteken, november 13-án a szenttamási községházán ingyenes vércukorszint- és vérnyomásmérés mellett ingyenes testsúly- és magasságmérést, továbbá szaktanácsadást tartott. Az akció keretében 13 óráig valamivel több, mint 100 polgárnak ellenőrizték egészségi állapotát, ezt követően pedig az önkormányzat dísztermében A cukorbetegség köztünk van elnevezéssel ismeretterjesztő tribünt tartottak. A tribünön az előadók dr. Mile Novković endokrinológus-belgyógyász, dr. Vesna Mićunović nefrológus-belgyógyász és dr. Snežana Marković szemész szakorvos voltak, akik egy-egy igen fontos témakörben elemezték a cukorbetegség kialakulásának folyamatát és gyógyítását, ugyanakkor a megelőzésről is szó volt.

A cukorbetegség világnapján évente a világ mintegy 160 országában tartanak előadásokat. Mint a tribünön elhangzott, a világon 366 millió cukorbeteg embert tartanak nyilván, Szerbiában 710 ezret, de számuk továbbra is emelkedőben van. Az előrejelzések szerint húsz év múlva a cukorbetegek száma meghaladhatja az 552 milliót, ami azt jelenti, hogy a betegség kialakulásánál a jövőben is fontos szerep jut a megelőzésnek.

A Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesületének elnöke, dr. Ilija Gazepov az akciót és a tribünt követően hírportálunknak elmondta, az elmúlt több mint egy év alatt több ezer szenttamási polgárt jelent meg az egyesület ingyenes akcióin, azonban ezzel soha nem lehetnek elégedettek, hiszen a megelőzésre a továbbiakban is nagy hangsúly kell fektetni. A turiai orvos újra elismételte, az idejekorán felfedezett cukorbetegség gyógyítható: − A cukorbetegség volt a témája a mai szakmai tribünnek is, amely ugyancsak a polgárok jobb tájékoztatására irányult. Megtudhatták, miért fontos a vér zsírtartalmának, a testsúlynak, továbbá a cukorszintnek a rendszeres ellenőrzése, de a jelentkezők emellett egy kérdőívet is kitölthettek, amelyen az egészséges életmóddal kapcsolatos kérdésekre kerestük a választ – emelte a ki az egyesület vezetője. Egyúttal figyelmeztetett arra, hogy a cukorbetegség kialakulásához, sajnos, egyre inkább hozzájárul a nehéz szociális és gazdasági helyzet, amelyben sokan a megélhetés utáni rohanásban elhanyagolják egészségi állapotukat. Mint mondta, a legutóbbi adatok szerint a cukorbetegség gyógyítására évente 242 millió eurót költünk. Mintegy 710 ezer regisztrált cukorbeteg van az országban, Vajdaságban pedig 270 ezer. Szenttamáson 800900 között mozog a regisztrált cukorbetegek száma, szerinte azonban több, mint 1000 ilyen beteg van a község területén.

− Ha szem előtt tartjuk a nehéz gazdasági helyzetet, a helytelen táplálkozást és a rohanó életmódot, továbbá a kevés fizikai aktivitást, nem kell csodálkoznunk azon, hogy a betegség egyre nagyobb méreteket ölt. Meg kell változtatnunk az életmódunkat ahhoz, hogy megakadályozzuk a betegség kialakulását, ha pedig már kialakult, idejekorán észre kell venni, mert az a korai fázisban teljesen ellenőrizhető és gyógyítható. Minden ingyenes akciónk célja tehát a megelőzés és a szaktanácsadás mellett az egészséges életmód népszerűsítése – mondta dr. Ilija Gazepov.

Előadás a cukorbetegségről 2015. november 13. képek

Előadás a cukorbetegségről 2015. november 13. képek

 

Paraczky László (Fotó: Goran D.)