Egyházi hírek

Szenttamas.rs

 

21 elsőáldozó volt Szenttamáson

 

Az első szentáldozás az első találkozás az Oltáriszentségben jelen lévő Jézussal. Az Oltáriszentség Jézus Krisztus valóságos teste és vére a kenyér és a bor színe alatt − tulajdonképpen ezen színek alatt Jézus valósággal jelen van közöttünk.

A 2020/2021-es tanév 3. osztályos tanulói összesen 21-en (12 kislány és 9 kisfiú) vasárnap, május 30-án a 10 órakor kezdődő ünnepi szentmisén járulhattak először szentáldozáshoz, vagyis, most először tapasztalhatták meg a Jézussal való találkozás különleges élményét. Természetesen a szentség felvételét nálunk is egy egész iskolaéven át tartó felkészítés előzte meg. Az első félévben főleg az elsőáldozás lelki oldalával foglalkoztunk az iskolában, a tankönyv erre vonatkozó leckéi sokat segítettek ebben a gyerekeknek. A gyakorlati felkészítés inkább a második félévben, pontosabban a harmadik negyedév végén, márciusban kezdődött. Ekkor kezdtük el gyakorolni a gitáros énekeket, amelyeket a gyerekek többsége nem igazán ismert, de május elején ezeket már szinte kívülről fújták. Külön öröm és óriási motiváció volt a tanulók számára, amikor a tanítónéni bejelentette, hogy ő is részt szeretne venni az éneklésben − ez hatalmas „löketet“ adott nekik. Látszott rajtuk, hogy magukénak érzik az eseményt, illetve a tanítónéni támogatása nyilvánvalóan még komolyabb hozzáállásra késztette őket.

A templomi próbákat áprilisban kezdtük Tibi atyával, ezeken már a gyakorlati rész, azaz a szertartás menete került előtérbe. A próbák nagyon szépen, gördülékenyen zajlottak, az énekeket egyeztettük a kántorral, és itt meg is ragadnám az alkalmat, hogy ezúton is köszönetet mondjak mindkettőjüknek, valamint a tanítónéninek is a kiváló együttműködésért. Végül, de nem utolsó sorban hálával tartozunk a Jóistennek is a gyönyörű időjárásért, a zavartalan napsütésért, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az eső elrontotta volna az egész ünnepséget.

Nagyon büszke vagyok a hittanosaimra, hiszen minden kétséget kizárva meggyőztek arról, hogy felkészültek az elsőáldozásra, a szentmisén is összeszedettek, ügyesek voltak, szépen olvastak, hangosan imádkoztak és énekeltek. Nagy öröm ez nem csak az én számomra, hanem a közösség számára is, hiszen a megannyi reakcióból ítélve, amiket a szertartás után kaptam, arra a következtetésre jutottam, hogy az idei elsőáldozás még nagyon sokáig emlékezetes marad mindannyiunk számára. 

Süge Zsolt, hitoktató

szenttamas.rs