Hírek

Szenttamas.rs

 

Ünnep a templomban

A harmadikos hittanos diákok először találkoztak Jézussal

Június 12-én a hívők ünnepi köntösbe öltöztették a szenttamási Szent Kereszt felmagasztalása katolikus plébániatemplomot ugyanis – ünnepi keretek között − ekkor került sor a gyerekek elsőáldozására. Összesen 20 gyermek részesült ebben a szentségben.

Ft. Zsúnyi Tibor szenttamási esperes plébános elmondta, az elsőáldozás ünnepére a felkészülés már a nagyböjtben elkezdődött, mégpedig azért, hogy ez egy olyan közösségi ünnep legyen, amelyben a gyerekek aktívan kiveszik a részüket a szentmisében.

− Sok mindennek örülök, de annak különösen, hogy a gyerekek mindig itt voltak a próbán. Jó érzéssel tölt el, hogy a szülők is fontosnak tartották, hogy elküldjék őket, és ne idegenkedjenek ettől. Ha a gyerek már fiatal korban magába szívja a templomi légkört, a templomi milliőt, akkor nem fog idegenkedni soha az egyháztól, nem fog félni a templomtól. Az elsőáldozáskor a gyermek már harmadikos és meg tudja különböztetni, azaz van valami fogalma arról, hogy az áldozás nem csak egyszerű ostya és nem csak egyszerű vér, hanem valóságos teste és valóságos vére Krisztusnak. Ezért nincs korábban az elsőáldozás, hogy a gyerek meg tudja különböztetni ezeket a dolgokat − magyarázta Tibor atya.

Szavai szerint pár éve az egyik plébánostól látta és nagyon megtetszett neki az, hogy a szülők hozzáállását ilyenkor külön meg kell köszönni. Egyrészt hogy megkeresztelték és vallásosan nevelik gyermekeiket, hogy hittanra íratták be őket, hogy jelen vannak a szentmiséken, innentől pedig magától értetődő, hogy a gyermek belenő az egyház életébe, és nincs benne egyfajta gát, vagy távolságtartás, mert nem fél mindettől. Magától értetődőnek tartja, hogy vasárnaponként az Úr napját megszentelő szentáldozáshoz járul.

− Továbbá azért vezettük be ezt a módját az elsőáldozásnak, hogy a szülők vezessék be őket a templomba. Több helyen már láttam, és megtetszett ez a szokás. Szerintem ezzel a szülő is pozitívan áll mindenhez, és azt mondja: „Nézd, te fontos vagy – de ugyanakkor tisztába vagyok azzal, hogy én példát mutatok neked. Amilyen példát mutatok, olyan embernek fogsz nevelkedni”.

Zsúnyi Tibor atya emlékeztetett arra, hogy csütörtökön Úrnapja lesz. Elmondása szerint egyrészt amiatt született meg az elképzelés, hogy Szentháromság vasárnapján legyen az elsőáldozás, mert az úrnapi szentmiséhez nagyon közel van, másrészt Úrnapkor a gyerekek – a most elsőáldozók kísérik az Oltáriszentséget, amely kimegy a templomból és a négy oltárnál hódolattal valamennyien dicsérik az Úr Jézus Krisztust: − A gyermekek ilyenkor virágszirmokat szórnak, újra felöltik az elsőáldozási ruhájukat. Régi és nagyon szép hagyományról van szó, a szokás egyedül az Osztrák−Magyar Monarchia területén maradt meg, és ezt így visszük tovább, mert amellett, hogy szép, nagyon lényegre törőnek látjuk – mondta végezetül a szenttamásiak Tibi atyája.

  

Paraczky László

szenttamas.rs