Hírek

Szenttamas.rs

 

Ötmillió dinár energiahetékonyság növelésére

Negyvenkilenc támogatási szerződést írtak alá Szenttamáson

Szenttamás község önkormányzata energiahatékonysági pályázatán a tavalyi évben 41 szerződést írtak alá a családi házak és lakások energiahatékonyságának növelését célzó beruházások társ-finanszírozásáról. A nyílászárók cseréjére, a fűtési rendszer korszerűsítésére és napkollektorok beépítésére igényelhető támogatás keretösszege az idén 5 millió dinárt tesz ki amelyet Szenttamás község önkrományzata és Energiahatékonyság előmozdításával megbízott igazgatóság közösen biztosít.

− Az elmúlt évben ezekre a célokra 2,5 millió dinárt különítettünk el, idén pedig megduplázzuk az összeget, további egymillió dinárt tervezünk napelemekre, amelyekre később lehet pályázni. Az új nyílászárók továbbá a kazánok beszerzésére ötmillió dinárt biztosítottunk, ami az idei teljes beruházási költségek közel felét fedezi. A támogatási összeg pályázatonként maximálisan 140 ezer dinárt tesz ki, a pályázó azonban többet is beruházhat. A tavalyi 41 és az idén alaírt 49 szerződést követően örömmel mondhatom, hogy két év alatt kereken 100 háztartás számára biztosítottunk napkollektorokat. Ez a bizonyíték arra, hogy jó irányba haladunk, hogy folyamatosan közösen dolgozunk a probléma megoldásán, mindezzel pedig hozzájárulunk a villamos- és hőenergia használat állami szinten történő csökkentéséhez – mondta a szerződések aláírásakor Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere.

Egyúttal kiemelte, a kormány és az illetékes minisztériumok közreműködésével a pályázatok folytatódnak, és reményét fejezte ki, hogy minden érdeklődő számára jóváhagyják az igényelt eszközöket.

− A következő évben legalább ennyi pénzt biztosítunk, ezen kívül a piaci árak miatt több forrás biztosítására törekszünk – mondta végezetül Radivoj Debeljački.

 

 

Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs