Évértékelő

Szenttamas.rs

 

Szaporodnak az elismerések

Folyamatos a munka a szenttamási Hagyományápolók Klubjában

A szenttamási Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubja eseményekben, rendezvényekben és programokban gazdag évet zárt. Robotka Angéla, a klub elnöke portálunknak elmondta, a 2022-es év több szemszögből is sikeresnek mondható, hiszen a már meglévő csoportok mellett új csoport is alakult, és a járványügyi helyzet miatt az előző években elmaradt programok mindegyikét megszervezték, bővítették.

− A klub megalakulása óta minden téli szünidőben megszervezi a gyerekek számára a Régi mesterségek kézműves táborát, amelyben olyan foglalkozásoka sajátíthatnak el a résztvevők, mint a kosárfonás, gyöngyfűzés, nemezelés, csuhézás, mézeskalács készítés, hímzés, szövés, fafaragás stb. Rendkívül büszkék vagyunk, hogy a fiataljaink ebből a táborból indulva több másik táborban képezték ki magukat és szereztek kellő szaktudást, amit továbbadnak a táborozóknak. A klub Tulipán kézimunka csoportja szinte mindegyik eseményen jelen van, az asszonyok hétfőnként találkoznak egy-egy műhelymunkán. Részt vettek a Vajdasági Kézimunka Kedvelők Szövetsége által megszervezett fehérhímző versenyen, ahol több elismerésben részesültek valamint a szövetség által szervezett kiállításon ahonnan ugyancsak sok díjat hoztak a klubnak. A téli táborban résztvevők számára már hagyományosan ők főznek, februárban megszerveztük a farsangi bálat, ezen kívül teadélutánokat, kiállításokat tartottunk. Húsvét előtt nagyszabású műhelymunkára került sor, amelyen a több településről érkezett vendégekkel mintegy 80 személy jött össze. Itt voltak a fiatalok is, tojásírást is tanulhattak. Kovács Blanka vezeti a Csalogány nevű asszonykórust, akik az idén templomi, alkalmi énekeket tanultak, a 2022-es Durindóra Dél-alföldi és csókai dalokkal készültek. Húsvétkor ismét Krisztus-katonák őrizték a Szent-sírt, ezt a szép hagyományt a klub Majoros Ferenc segítségével évről-évre megszervezi − sorolta Angéla.

Elmagyarázta, hogy nem csak abban segítenek, hogy felöltöztetik a fiúkat és a lányokat, hanem a kucsmák díszítésénél is, amit óvatosan kell végezni, hiszen nagyon régi fejfedőről van szó. A fiúk közül már többen is visszajárók, ennek ellenére minden évben elismételik az őrségváltást, továbbá a szentmisén való felállást és tisztelgési protokollt.

A klub táncsoportjairól szólva az elnökasszony elmondta, a Lángocska és a Kalala néptánc csoportok jelenleg heti két alkalommal próbálnak.

− A Lángocska alsós diákokból álló néptánc csoportunk somogyi táncokat, míg a Kalala néptánccsoport főleg felsősöket tömörít és jászsági táncokat tanulnak Kiss Zsélykó-Zsiga korreográfus, néptáncoktató vezetésével. A klub május 28-án tartotta évzáró műsorát, ahol minden csoport képviseltette magát. Ezt követően a táncosok részt vettek a temerini KNV-n, felléptek a péterrévei nemzetközi gyermek néptánc- és népművészeti fesztiválon, valamint az óbecsei Kőketáncon, ahol ezüstminősítésben részesültek. A Liliomfi színjátszó csoport Robotka István vezetésével januártól készült a Bolondos királyság, királyi bolondság" című előadással. A darabot a klub évzáró műsorán láthatta a szenttamási közönség, de bemutattuk Jánoshalmán és a Bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozón is, ahol a csoport bronz minősítést kapott. A nyáron is aktívak voltunk, a Csalogány kórus és a Lilomfi csoport fellépett a Petrovdan-napi ünnepségen, majd július 9-én megrendezésre került a 25. Hagyományos Aratóünnepség, 20 aratócsapat részvételével, kísérőrendezvényekkel, fiákeres felvonulással. Fontos elmondani azt is, hogy a klub csapatai a vidéki aratóversenyeken és a kukoricatörő versenyeken is képviselték Szenttamást – sorolta Robotka Angéla.

Elmondta azt is, hogy a Hagyományápoló klub októbertől a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával bekapcsolódott a vajdasági kézműves szakkörökbe, amely keretében a gyöngyfűzés, hímzés, nemezelés, quillingtechnika, vesszőfonás és a mézeskalács készítés fortélyaival ismerkednek a szenttamásiak. Kiemelte, az egyesületben Boróka néven új leánykórus alakult, oktatójuk Kovács Blanka. A karácsonyi ünnepekre megszervezték a hagyományos Mikulásvárást, a klub betlehemi csoportja pedig az éjféli mise előtt bemutatta a szenttamási betlehemest és az Angyali vigasságot, a klub karácsonyi műsorában pedig az összes csoport bemutatkozott.

Munkájukat az önkormányzat mellett a kisebbségügyi minisztérium, a tartományi kisebbségügyi, oktatási és kulturális titkárság, a Csoóri Sándor Alap és Magyar Nemzeti Tanács támogatta.

 

 

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs