Hírek

Szenttamas.rs

 

5,5 ezer facsemetét ültettek el

Nagyszabású fásítási akciót szerveztek pénteken Szenttamáson

Az országban Vajdaság a legszegényebb erdőkben, ezért Ópazován a napokban 25 ezer facsemetét ültetnek el, néhány nappal ezelőtt pedig Zomborban, Kúlán, Apatinban és Pancsován fásítottak. A sorból Szenttamás sem maradt ki, ahol a rajcsúri városrészen 5500 különböző fiatal facsemetét ültettek el. A több száz résztvevőt megmozgató akciót pénteken megtekintette Irena Vujović környezetvédelmi miniszter, aki a polgármesterrel bekapcsolódott a fiatal hajtások ültetésébe.

− Szenttamáson ma a jövő generációjának fásítunk. Az általános iskolák diákjaival és a civil szervezetekkel a rajcsúri városrészben mintegy 4500 facsemete került elültetésre. Külön köszönet a Srbijavode közvállalatnak, hogy erre az alkalomra további 1000 facsemetét biztosított. Az erdősítés fontosságának tudatosításával és a zöld övezetek növekedését elősegítő tevékenységekkel közösen járulunk hozzá a környezet megőrzéséhez és a polgárok jobb életminőségéhez – fogalmazott a miniszterasszony. Egyúttal rámutatott, konkrét példa ez az önkormányzat és a község intézményei, valamint a civil szervezetek közös és kiváló együttműködésének.

− A szenttamási önkormányzattal történő együttműködés kapcsán el kell mondani azt is, hogy minisztériumi támogatással hamarosan új kazánt kap a turiai általános iskola, továbbá hogy Szenttamás bekerült azon 26 község közé, ahol hamarosan megkezdődik a szennyvíztisztító kiépítése. Az önkormányzat erre vonatkozó projektuma jelenleg a szakemberek kezében van, jövőre a kivitelező kiválasztását tervezzük, az anyagiakat pedig az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával együttműködve biztosítjuk – mondta Irena Vujović. Egyúttal felhívta az érdeklődők figyelmét, hogy készítsék a projekteket, hiszen a környezetvédelmi minisztérium már januárban újabb pályázatokat ír ki.

− Hagyományosan jó kapcsolatot ápolunk a környezetvédelmi minisztériummal és a Vajdaság Vizei Közvállalattal, ami több projektumon – ideértve a mai akciót is – visszatükröződik, mindez pedig nagyban hozzájárul a polgárok életfeltételeinek a javításához. A mai fásításhoz mintegy 5500 facsemetét biztosítottunk, és örülök annak, hogy a községben fokozatosan növekszik az erdősített felület, hiszen Vajdaságban a zöld övezetek tekintetében nem éppen jó helyen álltunk. Az elmúlt években viszont jelentős előrelépés történt, sok facsemete került elültetésre, célunk pedig az, hogy ez továbbra is ilyen ütemben folytatódjon – mondta a pénteki akciót követően Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere. Hozzátette, a rajcsúri városrész ideális hely a fásításra, a község pedig egy újabb zöld övezettel bővült. Srđan Kružević, a Vajdaság Vizei Közvállalat igazgatója elmondta, a vállalatban olyan határozat született, hogy a tavalyihoz hasonlóan a községeknek és a civil szervezeteknek idén is ingyenesen biztosítanak facsemetéket:

− Megtiszteltetés számunkra, hogy a minisztériummal és az önkormányzattal részt vehettünk a mai fásítási akcióban. Ezúttal 1000 akácfacsemetét ajándékoztunk a községnek. A fiatal hajtások ingyenes osztása a tervek szerint jövőre is folytatódik, a faiskolák kapacitásait pedig 20 százalékkal növeljük – mondta Kružević.

 

Parczky László

szenttamas.rs