Hírek

Szenttamas.rs

 

Nincs negatív hatása és locsolni sem kell

Interjú Füstös Lajos szenttamási töktermesztővel

A szenttamási Füstös Lajos gyermekkora óta konyhakertészettel foglalkozik, piacozni jár. Elmondása szerint a szülei is ezzel foglalkoztak, ebben nőtt fel, és erre alapozta a maga és a családja életét. Zöldség, sárgarépa, káposzta, karfiol akkor is volt, és most is van. Ezek idényjellegű zöldségfélék, késő ősszel és télen pedig a sütőtök és a kalácsba való tök a menő. Utóbbiakból több száz fajta ismert, de ő mindössze két fajtával foglalkozik.

− A zöldségtermesztés idényjellegű, pontosan megvan, hogy mit mikor ültetünk, palántálunk, mikor ekézünk, permetezünk és mikor szedhető, mi kerül utána földbe. Ezer munka van, mindig ott kell lenni és csinálni. A karfiol esetében például a palántát én nevelem, de káposztapalántát Futakon vásárolom, errefelé ez a káposztaféle a menő. Ami a locsolást illeti, a családdal két megoldást alkalmazunk. Az egyik helyen kútból öntözünk, ez eléggé nehéz és összetett munka, locsolni ugyanis csak éjszaka szabad, amikor nincs olyan meleg. A másik területen a Krivaja folyóból öntözünk, szivattyúkkal. Sajnos, az utóbbi időben szinte semmit sem lehet termeszteni öntözés nélkül, és ez a szántóföldi növényekre is vonatkozik, eső nélkül nincs termés – mondta Lajos.

Mielőtt rátérnénk a tök termesztésére, beszélgetőtársam elmagyarázta, hogy a locsolás miatt minden zöldségféle drágább a piacon, elsősorban a költségek és a magas üzemanyagár miatt.

− A töktermesztéssel ugyancsak gyerekkoromban ismerkedtem meg, szüleimtől minden ezzel kapcsolatos tudnivalót megtanultam és azóta folyamatosan ültetünk, nevelünk két fajtát: az amerikai muscat sütőtököt és a dinkát, vagy ahogy errefelé ismerik, a nagy fehér tököt. A tök ültetési ideje az év 100-dik napja, vagyis április 15-e. Egy-egy fészekbe 5-6 szem tökmag kerül. Május elején már lehet kapálni, egyezni, azaz ritkítani, végül csak egy szál marad a bokorban. A bokrok egymás közötti távolsága 2 méter. Kétszer ekézzük és kapáljuk, mert nem szabad, hogy gyomnak lennie közöttük. A tök a napon, a szabad ég alatt szeret, ezért nem szabad fák közelébe, vagy más kultúrával, zöldségfélével együtt termelni. Nagyon fontos tény, hogy a tök szárazságtűrő, nem szereti a vizet, tehát nem kell locsolni. A gyökerei ugyanis 7-8 méter mélyre is lemennek, így megtalálja a talajvizet, és abból vesz, amennyire szüksége van. A kalácstök nem szereti a csapadékos évet, mert olyankor kisebb a cukortartalma. Fontos hangsúlyozni továbbá, hogy a tököt nem szabad vegyszerrel permetezni, mert tönkremegy – mondta Lajos.

Kiemelte, nem igazán ajánlatos egyszerre több tökfajtát termeszteni, mert fennáll a veszélye annak, hogy végül egyik sem sikerül. Ezt példával is alátámasztotta: ha a meglévő tökfajták mellett dísztököt is termesztene, ami mellesleg keserű ízű, a méhek porzáskor áthordják a virágport a másik tökfajtára, így bizonytalanná válik a tök minősége, sőt, fennáll a fajták kereszteződésének veszélye is. Ugyanilyen okokból nem szabad pl. uborka és dinnye mellé sem ültetni. Mindent összegezve, a különböző tökfajtákkal beültetett parcellák között legalább 5 kilométer távolságnak kell lenni.

− Nagyon fontos az is, hogy a tököt „erős” földbe kell ültetni, vagyis oda kell figyelni, hogy mit termeltünk ugyanott az előző évben – magyarázta beszélgetőtársunk.

Elmondta azt is, hogy az ültetéshez a tökmagot minden alkalommal maga válogatja. A frissen kikapart magot a szabadban, azaz természetes úton kell szárítani (nem szabad bevinni), majd a javát kiválogatni, és tavaszig száraz helyen (pl. góréban) kell tárolni. Nem árt neki a hideg.

− A tök szedési ideje hivatalosan az első dér után kezdődik, mert az megcsípi a levelét, lelankad, hajtásai elfagynak, ilyenkor a tök messziről látszik (és igazán édes). Nálunk ez sajnos nem igazán működik, mert míg ideér az első deres reggel, a tököt ellopják. Így október 1-től már lassan hordjuk haza, egy ideig az udvarban és a góréban áll, majd lehordjuk a pincébe, ott a jövő év április végéig eláll. A töknek nem szabad megfagyni, mert olyankor gyorsan romlásnak indul és nem lehet értékesíteni.

Az értékesítésről szólva a szenttamási termesztő elmondta, a tök árusítása a fűtési idény kezdetéhez kötődik, mivel olyankor már melegek a tűzhelyek, és van hol megsütni. Egyszerűbben fogalmazva minél hidegebb az idő, annál jobban vásárolják az emberek.

 

 

Forrás: Magyar Szó, Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs