Hírek

Szenttamas.rs

 

Egy szenttamási középiskolás amerikai tapasztalatai

 

A szenttamási Zsebszínházban kedden a cserediák-program iránt érdeklődő középiskolások és egyetemisták számára tartottak összejövetelt. A jelenlévőkkel Lazar Paroški, a Svetozar Miletić Gimnázium és Közgazdasági Iskola negyedikes tanulója osztotta meg az ezzel kapcsolatos tapasztalatait. A vetítéssel egybekötött interaktív tribün keretében Lazar elmagyarázta, hogyan kapcsolódott be a FLEX névre keresztelt cserediák-programba, amely által egy évet tanult az amerikai Portland (Oregon állam) városban, a képzést követően pedig Woodrow Wilson High School diplomát kapott. Szabadidejében több amerikai városba is ellátogatott, közülül San Francisco és Washington tetszett neki a legjobban, emellett néhány egyetemet is felkeresett, ahol megismerkedett az ottani felsőfokú intézmények nyújtotta lehetőségekkel, és a továbbtanulás feltételeivel.

Az érdeklődő gimnazistáknak Lazar elmesélte, fényképekkel és tényekkel igazolta, hogy tulajdonképpen mit jelent számára az „amerikai álom“, és hogyan valósítható meg mindaz, amit egy fiatal szeretne elérni az életében. A bemutatón az oktatás mellett megpróbálta közelebb hozni az amerikai, ezen belül pedig az oregoni családi hétköznapokat, kultúrát és hagyományokat, a jelenlévők pedig megismerhettek több olyan tényezőt is, amelyek rávilágítanak az amerikai és a szerb oktatás közötti különbségre.

Az előadás nagy visszhangra talált a jelenlévő fiatalok körében, akik folyamatosan kérdéseket tettek fel a cserediák-programhoz fűződő, valamint az azt megelőző, illetve utáni feltételekről, benyomásokról. Lazar többek között elmondta, az egyévi tartózkodás ideje alatt fizikailag (is) kissé megváltozott, az iskoláról és az oktatásról pedig teljesen más felfogása van, Amerikában pedig nem csupán tudásra, hanem sok barátra is sikerült szert tenni. Elmondta még, hogy az „ígéret földje“ földrajzilag valóban messze van, ennek ellenére máris készül egy újabb utazásra, és nagyon reméli, hogy a járványügyi helyzet nem húzza keresztül a terveket.

 

szenttamas.rs