Hírek

Szenttamas.rs

 

Autó nélkül az érettségire

Elméleti és gyakorlati oktatást tartottak Szenttamáson a közledésben résztvevő fiataloknak

A szenttamási Közelekedésbiztonsági Tanács, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség és a belügyminisztérium közös szervezésében a Svetozar Miletić Gimnáziumban közeledésbiztonsági akciót tartottak, amely keretében a diákok az elmélteti részt követően a gyakorlati oktatásba is bekapcsolódhattak. A gyakorlat több színlelt közlekedési baleset bemutatójából állt, ezt követően két komoly balesetet túlélt fiatal elmesélte saját történetét, a jelenlévők pedig mindkét esetből levonhatták a tanulságot.

Milica Zarić szenttamási polgármester helyettes, aki egyúttal a helyi Közlekedésbiztonsági Tanács elnöke is hangsúlyozta a határozott fellépés végrehajtásának fontosságát.

− Az autóban használt gyermekülések biztonságos használatát követően ez a második ilyen jellegű akció, amely a Közlekedésbiztonsági Ügynökséggel és a belügyi szervek segítségével valósul meg, és az Autó nélkül az érettségire elnevezést kapta. Nagyon fontos, hogy bemutassuk a fiataloknak, mennyire fontos a felelősségteljes magatartás a közlekedésben, akár sofőrként, akár utasként, szó volt még a biztonsági öv kötelező használatáról, és arról, hogy a sofőr számára legfontosabb: alkohol fogyasztását követően ne üljön kormánykerék mögé. A cél az, hogy az érettségi előtt még egyszer emlékeztessük a fiatalokat: óvjuk saját magunkat, ugyanakkor mindenkit, aki részt vesz a közlekedésben – fogalmazott Milica Zarić.

Mivel közlekedésben résztvevők veszélyeztetett kategóriájába főleg a 15-30 éves fiatalok tartoznak, a kampány célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét az egymásra odafigyelő és biztonságos közlekedési magatartás fontosságára. A közösségi oldalakon végzett tevékenységek szerves részét képezik a kampánynak, de a hangsúly továbbra is a diákokkal folytatott közvetlen beszélgetésen (és ez esetben a gyakorlaton) van.

Mirko Koković, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség képviselője részletesen elmagyarázta a kampány célját, aggasztó adatokat közölt, és egyúttal rámutatott arra, hogyan javítható a jelenlegi kedvezőtlen helyzet:

− Az Autó nélkül az érettségire kampály keretében ma a verbászi és szenttamási középiskolában két személygépkocsi szimulátor segítségével a diákok részletesen láthatták, hogy mi történik, amennyiben nem kapcsoljuk be a biztonsági övet. Szeretnénk gyakorlati példákon bemutatni a fiataloknak, hogy az övnek milyen jelentős szerepe van/lehet a közlekedési balesetek következményeinek megelőzésében. Az eddigi balesetek következtében ugyanis az öv a kocsiban elől ülők életét 50, a hátsó ülésen ülőkét pedig 25 százalékban mentette meg, a sérülések száma pedig 20-30 százalékban csökkent. Közlekedési baleset esetén a biztonsági öv helyes használata megakadályozza azt, hogy az utas és a sofőr kiessen a járműből, ami a legtöbb esetben ugyancsak végzetes lehet – magyarázta Koković. Hozzátette, amúlt század ’60-as éveitől alkalmazott biztonsági öv szerepéről órákon át lehetne beszélni, hiszen használata közvetlenül is életet ment(het).

Koković elmondta azt is, hogy 2021-ben a Szerbiában történt balesetek során a járművek első ülésén ülők 80, míg a hátsó ülésen utazók mindössze 19 százaléka használta a biztonsági övet − vagyis minden ötödik utas − ami hatalmas kockázatot jelent a közlekedésben résztvevők számára.

A baleset megelőző szimulátor mellett két közlekedési balesetben súlyosan és sajnos tartósan sérült fiatal Mijat Cerović és Milan Srdić tartott előadást a gimnazistáknak, melynek célja az volt, hogy a hiteles, valósághű beszámolók által a diákok átérezzék, felismerjék, hogy a közlekedés veszélyes üzem. Ha nem tartják be a szabályokat, annak súlyos, vagy akár végzetes következménye is lehet.


 

Paraczky László

szenttamas.rs