Hírek

Szenttamas.rs

 

Budapesti gimnazisták Vajdaságban

Emeltszinten tanulják a magyar nyelvet és történelmet, amelyek a kirándulás alapját képezték

A budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium 10.a osztálya (31 fő) és két kísérőjük a Határtalanul pályázat keretein belül 2022. szeptember 16-17 között a Vajdaságba látogattak.

A kirándulás keretében jártak Szabadkán, Palicson, Zentán, Szenttamáson, Újvidéken és Péterváradon.

A diákokat, akik egyébként emeltszinten tanulják a magyar nyelvet és irodalmat, valamint a magyar történelmet a két osztályfőnök Mezei Mónika (történelem) és Simon Anna (magyartanár) kísérte el. Első nap Szabadka, Palics és Zenta volt a cél, másnap pedig az első állomás a szenttamási Gion Nándor Emlékház volt, ugyanis Simon Anna tanárnő személyesen is ismerte az írót, több író-olvasó találkozóján is jelen volt, ezért különösen örült annak, hogy diákjai közvetlenül is láthatták, hogy hol élt és alkotott Gion Nándor.

Németh Dezső, az emlékházat működtető Gion Nándor Kulturális Központ elnöke rövid összefoglalóját követően a diákok megtekintették az író műveit és hagyatékát képező kiállítást. Külön érdeklődéssel figyelték az eddig csak hallomásból ismert regényekről és a bennük felbukkanó valós helyszínekről szóló ismertetőt, közben többen is megfogadták, hogy a közeljövőben feltétlenül elovasnak egy-egy Gion-könyvet.

Az eddigi benyomásokról szólva Simon Anna elmondta, különösen érdekes számukra az idegenvezetőtől kapott információ, miszerint Szabadkán 21 nemzetiség él békében egymás mellett:

− Szerintem mindez a diákok érdeklődését is felkeltette, hiszen csodálatos, hogy ennyi nyelv, etnikum és kultúra tud megférni egymás mellett. Ugyancsak érdekes a monarchia korabeli szecessziós építkezés, vagyis hogy a szecessziós stílus mennyire erősen rányomta bélyegét Szabadka, vagy akár Zenta építészetére. Jó látni, hogy mindez megmaradt, és hogy az ilyen épületek fel vannak újítva – fogalmazott.

− Számomra eddig a szabadkai zsinagógában tett látogatás volt igazi élmény, ugyanis 2013-ban, amikor Vajdaságban jártam, az épület teljesen el volt hanyagolva, mára viszont lenyűgőző állapotban van, mint ahogyan az ottani városháza is – mondta Mezei Mónika.

Hozzátette, az idegenvezető útközben ismertette a kirándulókkal Szenttamás történelmét és az 1848-49-es szabadságharc idején itt zajlott eseményeket is. A Határtalanul programot 2014 óta támogatja a magyar kormány, a program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

 

 

Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs