Hírek

Szenttamas.rs

 

Gion Nándor Emlékház

Szenttamáson tartott könyvbemutatót Pap Éva

A szenttamási Gion Nándor Emlékházban 2021. július 4-én bemutatásra került Pap Éva Mielőtt lemegy a nap című regénye, valamint az ennek megelőzője, az És újra felkel a nap című regény. A bemutatón Kiss Éva a bemutató moderátora elmondta, úgy tűnik, mintha mindig is ismertük volna Pap Évát, hiszen amiről ír, abban egy kicsit benne van a múltunk, emlékeink, a választás kényszere, az itteni nép mentalitása, szokásai, a társadalmi kiállás és több más, a hétköznapi embereket érintő dolog.

A szerző regényeinek fő témája a szerelem, de ezek nem szerelmes regények, hanem húsz éven át gyűjtött, összerakott és bizonyos díszítéssel teljes képet adó művek. Pap Éva elmondta, hogy az alapot a családi kapcsolatok révén hozzájutott régi levelek képezik, a cselekménye valós élettörténeteken és létező személyeken alapul, amelyek néha keverednek a fikcióval, ugyanis a kézzel írott levelekből nem lehet minden egyes mozzanatot rekonstruálni.

A könyvbemutatón szó esett az egykori királyi, később pedig a titói Jugoszláviáról, Szarajevóról, a Mijacka folyóról, a tengerpartról, lokálpatriotizmusról idegenként és sok másról. Mindkét kötetből részletek is elhangzottak.

A kérdésre, hogy milyenek a tapasztalatai az itteni könyvbemutatók után, Pap Éva elmondta, hogy a vajdasági közönség rendkívül kedvesen fogadta a könyveket és a bemutatókat is:

− Miután egy-egy bemutatóról hazamegyek, mindig elmondom, hogy óriási különbség van az itteni és az ottani emberek között, és amikor legelőször becsöppentem a szabadkai családba (a férjem idevalósi), akkor tapasztaltam meg, hogy milyen nyitottak itt az emberek. Úgy tűnik, hogy otthon vaskapuk mögött nőttem fel, és ismeretlen fogalom volt, hogy az egyik vagy a másik szomszéd, akár ismerős akár nem, egyszerűen átjön kávézni, beszélgetni. Ezt a csodálatos közvetlenséget és baráti közeledést minden vajdasági helyiségekben, ahol eddig volt könyvbemutatóm, megtapasztaltam. Viszek magammal egy emlékkönyvet, amibe a látogatók beírják saját véleményüket a bemutatóról és a könyvről, és többször fél oldalon megfogalmazták észrevételeiket, pozitív véleményüket. Ami pedig a könyveimet illeti azt vettem észre, hogy az itteni olvasók érzelmileg szorosan kapcsolódnak hozzájuk, hiszen az események itteni helyszíneken, Vajdaságban, illetve a volt Jugoszláviában, Szabadkán, Szarajevóban játszódnak. Jelenleg elkészült az első kötet szerb fordítása, a napokban tárgyalunk a Forum Könyvkiadóval a megjelenésről, ami pedig a két regény folytatását, azaz a harmadik kötetet illeti, az is lassan összeáll – fogalmazott a szegedi író.

P. L.

szenttamas.rs