Hírek

Szenttamas.rs

 

Gion Nándor Emlékház

Értékelik a beérkezett pályamunkákat

Az idén kétszer többen jelentkeztek a február 1-jén megjelent Gion Nándor Novellapályázatra

A szenttamási Gion Nándor Kulturális Központ 2012-ben első ízben hirdette meg a Gion Nándorról elnevezett szépirodalmi pályázatokat. A pályázat célja a magyar irodalom és szellemiség gazdagodásának ösztönzése, új művek megírásának serkentése, a vajdasági magyar prózairodalom fellendítése, a gioni irodalmi diskurzusok továbbélésének ösztönzése. A Gion Nándor Emlékház udvarában lévő hatalmas diófa hűvösében Németh Dezső, a Gion Nándor Kulturális Központ elnöke elmondta, hogy évente novellapályázatot, háromévente regénypályázatot és szintén háromévente ifjúsági regénypályázatot hirdetnek meg.

− A novellapályázatot az idén is nyilvános felhívás útján hirdettük meg 2021. február 1-jén, az író születésnapján. A díj eredetileg magyar nyelven írt pályamű szerzőjének ítélhető oda. A novellapályázatra, amely június 1-jén zárult, 34 pályamű érkezett. A beérkezett borítékokat, e-mailen érkezett munkákat négytagú bizottság rendszerezte: Németh Dezső és Horváth Futó Hargita, a pályázat koordinátorai, Celler Kiss Tamás és Paraczky László, a Gion Nándor Emlékház munkatársai. A bizottság a munkákat a beérkezési sorrendben jegyzőkönyvezte, s továbbította a zsűrinek – mondta beszélgetőtársam.

Kik az idei zsűri tagjai?

– Minden évben igyekszünk új bírálóbizottságot kinevezni, tehát mindig új embereket, ismert írókat, rendezőket, színészeket, tanárokat stb. Az idén a zsűri tagjai: Becsy András költő, író, tanár (Szeged), Benedek Szabolcs író (Budapest) és Beszédes István költő, drámaíró, szerkesztő (Zenta). A pályázat lezárulását követően e-mailben elküldtük a zsűri tagjainak a jeligés pályaműveket, az eredmény augusztus elején várható, amelyről minden résztvevőt értesítünk. Az ünnepélyes díjkiosztót ezúttal is augusztus utolsó hétvégéjére tervezzük, pontosabban augusztus 28-ára, és a Gion Nándor Emlékházban kerül rá sor.

Kérem, szervezőként röviden értékelje az idei pályázatot!

– Amennyiben a beérkezett pályaművek számát vesszük alapul, akkor az igen sikeresnek mondható, hiszen sokkal többen jelentkeztek, mint tavaly, pontosabban kétszer annyian, és a Kárpát-medence egész területéről érkeztek novellák. Számunkra ez azt bizonyítja, hogy követik a munkánkat. Külön örömmel tölt el bennünket, hogy a visszatérő pályázók mellett új írások érkeztek be, új szerzők is jelentkeztek – mondta végezetül Németh Dezső.


 

Forrás: Magyar Szó

szenttamas.rs