Hírek

Szenttamas.rs

 

Hétszáz diák versenyzett

Fontos, hogy a sport közelebb kerüljön a gyerekekhez

Szenttamás község négy általános iskolájából több száz diák sportolt és versenyzett egymással a II. Gyermekolimpián, amelyet a helyi Naša priča Polgárok Csoportja kezdeményezésére a szenttamási önkormányzat és a helyi közösség támogatásával tartottak. A játékos, sportos versenyre az újtelepi városrészben, a Bácskai-Nagy-csatorna partján lévő sportpályákon került sor, amelyek a karbantartásáról a Naša priča Polgárok Csoportja gondoskodik.

Reggel 8 óra után a környező utcákból hömpölygött a csoport logójával ellátott, különböző színű pólókban érkező gyereksereg a csatorna partjára, ahol az ünnepi megnyitót követően több kategóriában és versenyszámban mérték össze tudásukat és ügyességüket.

− Ma lehetőségünk van a társalgásra, népszerűsíteni az egészséges életmódot és a sportolást, és arra is, hogy küldjünk egy gyönyörű képet Szenttamásról, hogy mindenkivel éreztessük ezeket a szép pillanatokat. Mindent megteszünk azért, hogy az elkövetkező években a lehető legjobbak legyünk, hogy a legjobb feltételeket biztosítsuk az iskolákban, a sportpályákon és a játszótereken és hogy a lehető legjobban végezzük a munkánkat, hiszen ti vagytok a község és az ország jövője – fogalmazott a sportrendezvény megnyitóján Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere.

Elmondta, a gyermekolimpiát a sport és az egészséges életmód népszerűsítése miatt támogatják, hogy az ilyen és hasonló versenyeken a diákok felismerjék a valódi értékeket, szokásokat, társalogjanak, és megtapasztalják, hogy a sportolás szép és hasznos időtöltés. Szavai szerint a játszóteret fenntartó Naša priča egyesület törekedett arra, hogy sportpályák folyamatosan tiszták, gondozottak és rendben legyenek, ezért az önkormányzat a Helyi közösséggel, valamint a Sport, Rekreációs és Idegenforgalmi Központtal felkarolta a rendezvényt, hiszen az az egész közösség javát szolgálja.

Slobodan Subić, a Helyi közösség tanácsának elnöke elégedetten nyugtázta, hogy a második nagyszabású rendezvényre közel 700 diák nevezett be:

− Nem csak a benevezés a fontos, hanem a szurkolótábor is, hiszen így mindannyian közvetlen résztvevői az eseménynek. Úgy gondolom, hogy az ilyen versenyek megszervezése rendkívül jelentős azért, hogy a sport közelebb kerüljön a gyerekekhez, és felkeltsük érdeklődésüket az edzések iránt, és ezáltal megtanuljanak egészségesen élni. Ráadásul egy ilyen esemény lehetőséget nyújt, hogy kicsit megérezzék az olimpia szellemiségét, a versenyzés varázsát – mondta Subić.

Miután elmagyarázta a versenyszámokat és a pályák nyújtotta lehetőségeket, Nenad Bugarski, a Naša priča egyesület elnöke kiemelte, a diákolimpiára hét pályát készítettek elő, teljes felszereléssel és a szükséges eszközökkel:

− Két műanyaggal burkolt kosárlabda pálya készült erre az alkalomra, az egyiken lehetőség van a büntetődobások elvégzésére is. Biztosított továbbá a strandröplada-pálya, két füves labdarúgó pálya, egyik az idősebb, a másik a fiatalabb diákok számára. A legkisebbeknek külön erre az alkalomra készült egy kisebb sportpálya, az atlétázók számára viszont minden egyes versenyszámhoz kijelöltük amit kell – magyarázta Bugarski. Hozzátette, a diákokat korosztály szerint kettesével csoportosították.

A Gyermekolimpia lényege, hogy bár vannak jók és legjobbak egyéniben és csapatjátékban is, ezúttal minden résztvevő kapott érmet, hiszen versenyezni jöttek és a szervezők már ezt is díjazták. Végezetül el kell mondani, hogy a II. Gyermekolimpiát több védnök támogatta, aminek köszönhetően a szervezők a diákok számára pólót és uzsonnát, a bírák és vendégek számára pedig kávét biztosítottak. A résztvevők szállításának költségét az önkormányzat vállalta.

  

Szöveg: Paraczky László

Fotó: Aleksandar Berić

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs