Hírek

Szenttamas.rs

 

Bácsfeketehegyen mutatkoztak be a Lilomfi növendékek

A gyermekszínhjátszó találkozónak külön szakmai része is volt

19 csoport mutatkozott be az elmúlt hétvégén megtartott sorrendben XIV. Bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozón. Az eseményt, amelyet a helyi színházteremben rendeztek meg a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezte.

Hajvert Lódi Andrea, főszervező, a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöke elmondta, a találkozó megszervezésére minden év május második hétvégéjén kerül sor:

− Idén úgy tűnik, hogy visszatérünk a koronavírus-járvány előtti időszakba, ugyanis összesen 20 csoport jelentkezett, és újra kétnapos a rendezvény. Egész Vajdaság területéről, Kupuszinától Újvidékig, Palicstól Kúláig sok településről érkeztek az általános iskolás színjátszó csoportok, két nap alatt pedig lehetőség van egymás előadásainak a megtekintésére, új barátságok szövődnek, együtt szórakoznak stb. Fontos kiemelni, hogy a felkészítők nagyon részletes visszajelzést kapnak a zsűritől, ugyanis a rendezvények 4 x 1,5 óra szakmai része is van – mondta Andrea.

A szenttamási Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubjának fiatal társulata szombaton délután lépett színpadra. Robotka Angéla, a klub elnökasszonya elmondta, a Liliomfi növendékek csoportja 2021 novemberében jött létre, az első előadásukat Jánoshalmán mutatták be március 15-én, éspedig Tóth Zoltán Bolondos királyság, királyi bolondság című improvizatív mesejátékát. A darabot Robotka István rendezte. Ezt hozták az idei műhelytalálkozóra.

− A kis színészek nagyon élvezik a darabot, tanulságos mesejátékról van szó, ami egyaránt gyerekeknek és felnőtteknek is szól. Külön kiemelhető, hogy szépen hangsúlyozzák a szerepeket. A darab szenttamási bemutatójára május 28-án kerül sor. A próbák alatt több műhelymunkát is összehozunk, amelyen a helyes beszéddel,a drámajátékkal, helyzetgyakorlatokkal stb. foglalkozunk – sorolta Angéla. Elmondta azt is, hogy a tervek szerint ősztől szeretnének szakemberrel dolgozni, más darabokat is megtanulni. Egyúttal köszönetet mondott az eddigi támogatóknak.

A bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozó a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó vajdasági selejtezője is egyben.

 
 

Paraczky László

(Fotó: P. L., M. Gy.)

szenttamas.rs