Hírek

Szenttamas.rs

 

Nem csupán egyszerű dátum

A győzelem napjára emlékeztek Szenttamáson

A Szabadság téren Szerbia himnuszával és koszorúzással kezdődött el május 9-én a győzelem napi ünnepség Szenttamáson.

Az önkormányzat képiseletében a polgármester, Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere és Slubodan Subić, a Sport-, Rekreációs és Idegenforgalmi Központ igazgatója koszorúzott. Az emlékműnél a kegyelet és tisztelet koszorúit a Harcosszövetség községi szervezetének, a szenttamási hadirokkantak egyesületének, a Hrabri borci háborús veteránok egyesületének képviselői, valamint a Szerb Haladó Párt helyi szervezetének képviselői helyezték el.

A Harcosszövetség községi szervezete által szervezett összejövetelen a jelenlévőket először Bogdan Ljuština, a harcosok egyesületének elnöke köszöntötte, aki emlékeztetett a népfelszabadító háború össznépi, felszabadító és antifasiszta jellegére. Mint mondta, Jugoszláviában a második világháború 1941. április 6-án Belgrád bombázásával kezdődött és az 1945. május 9-én aláírt német kapitulációval ért véget. Ezen a napon a szovjet hadsereg elérte Prágát, és ezzel Európában véget ért a második világháború, amely milliókat tett földönfutóvá, országokat és városokat rombolt le, és közel 60 millió embert pusztított el.

Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere alkalmi beszédében kifejtette, a második világháborúban porig rombolt Európa újjáépült ugyan, de a fasizmus feletti győzelem 77. évfordulóján szembesülni kell azzal, hogy a nagyhatalmak rossz politikájának köszönhetően az ideológia újból kibontakozóban van.

− A mai nap több, mint egyszerű dátum. Ezen a napon győzték le a nácizmust, innentől ápoljuk a gondos európai béke pillanatának emlékét, ezen a napon győzött az értelem, és ez a nap a szabadság szimbóluma. A népek és nemzetek történelmében egy új korszak kezdődött abban a reményben, hogy nem lesz több konfliktus. A szörnyű áldozatok árán megszületett béke szavatolta, hogy a remény, a szebb jövőbe vetett hit és a harmónia az alapja azoknak az értékeknek, amelyeket Európának a második világháború hamvaiból kell felépíteni. A történelem azonban rácáfol minderre, hiszen a nagyhatalmak mindig új kereteket találnak külpolitikai érdekeik megvalósításához, amit sajnos a Szerbiában élő polgárok is saját bőrükön érezhetnek. Ma Európa ismét kísértésbe esett, hiszen a katonai és politikai érdekek felülkerekedtek az emberi érték, egyúttal a szenvedés és a túlélés gondolatán – fogalmazott a szenttamási polgármester.

Egyúttal emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy a második világháborúban Szerbia és a szenttamásiak is hatalmas árat fizettek a szabadságért.

Az ünnepi műsorban a Vuk Karadžić Általános Iskola kórusa mellett a Svetozar Miletić Gimnázium tanulói szavalatokkal léptek fel.

 


 

Paraczky László

szenttamas.rs