Hírek

Szenttamás.rs

 

Hímzés, mézeskalács, gyertyaöntés és gyöngyfűzés

A szenttamási Kultúrotthonban megnyílt a Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klub szakkörös kiállítása

Egyhetes kiállítással zárja az évadot az ASzakkör program Szenttamáson, amelynek megnyitóját hétfőn este tartották a Kultúrotthonban. Az eseményen Dejan Korceba, az intézmény igazgatója, őt követően pedig Robotka Angéla, a Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubjának az elnöke mondott köszöntőt, aki többek között kiemelte, a szakkörös évad június 10-én zárult.

− Szeptembertől errefelé kiválóan működött a gyöngyfűző, a gyertyakészítő, a mézeskalácssütő és a hímző szakkör. A program célja, hogy a szakkörökön megtanult fogásokat és praktikákat az érdeklődők továbbadják másoknak is, gyermekeiknek, unokáiknak, ugyanis fontos, hogy a hagyományok tovább éljenek, értékké váljanak. A szakköri foglalkozások alatt valódi kis közösségek kovácsolódtak össze. A tervek szerint a szakkörök idén ősszel is folytatódnak, de akkor már csak két irányvonalat választunk, ugyanis a tagság eléggé elfoglalt más tevékenységekkel, több csoport munkájában is részt veszünk, és egyszerűen nem győzzük csinálni – magyarázta Angéla.

Szabó Jolán szeptemberben tanulta meg a gyöngyfűzés alapjait, amikor egy karkötőt készített.

− Nehezen indult, de miután sikerült az első munka, olyannyira megszerettem, hogy végül már én kértem az elnököt, hogy szeretnék csinálni ilyet is, olyat is. Voltak kisebb zökkenők, főleg amikor összekeveri az ember az apró kis gyöngyöket, de olyankor megálltam, és megvártam hogy segítsen – mondta Szabó Jolán.

Elmagyarázta, hogy gyöngy a cérna mellett damilra is fűzhető, a különbség annyi, hogy előbbihez kell tű is. Meg van adva a rajz, először össze kell válogatni a színeket, és csak ezután kezdhető el a munka. Amikor a gyöngyök apróbbak, akkor a folyamat lassabban, ha pedig nagyobbak, akkor gyorsabban halad. A kérdésre, hogy mi történik, ha véletlenül összekeverjük a színeket Jolán elmondta, hogy olyankor ki kell fejteni és elölről kezdeni az egészet.

Kovács Edina a gyertyaöntés sajátította el. Elmondása szerint csoportjukban öten dolgoztak, többféle technikát sajátítottak el, az anyag biztosítva volt.

− Megtanultunk készíteni csavart, öntött, lebegő, esküvői stb. gyertyát, de van reszelt gyertyánk is, ami úgy készült, hogy kiöntöttük a gyertyát, megvártuk hogy kihűjön, vagyis megkössön, utána lereszeltük, tettünk közé kanócot, és a pohárban most egy új gyertya van. Ennek az a különlegessége, hogy miután meggyújtsuk, a részecskék felmelegszenek és összeolvadnak. Vannak még különböző alakú, így pl. tojás vagy méhkaptár alakú gyertyák, de advent koszorút is csináltunk, ehhez is készült különböző színű és nagyságú négy-négy db. gyertya. Ezek mind használhatóak, ugyanakkor díszként is szolgálhatnak a lakásban – mondta Edina.

A szakkörös kiállítás keretében nem mindennapi hímzések is láthatók. Nesebik Erzsébet, az ötfős csoport egyik tagja elmondta, az alapanyag vászon, a hímzés pedig gyapjúból készült.

− A nagyobb, ismertebb nevén stoppolótűvel dolgoztunk, mindent megkaptunk előre, a gyapjút és a mintákat is. Igen szép, többcélú alátétek, kis táskák készültek, mindegyik meg lett munkálva, bárhova felhasználhatók. Nem volt nehéz az elkészítésünk, de a fehér hímzéssel már szenvedtünk egy kicsit – mondta Erzsébet.

A kiállítás június 15-ig tekinthető meg, minden munkanapon 8 és 15 óra között.

  

Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

2024. június 11. 15 óra

szenttamas.rs