Hírek

Szenttamás.rs

 

Kiállítás és évzáró

Két jelentős eseményre készül a szenttamási Hagyományápoló Klub

A jövő hétfőn a Szakkör kiállítás keretében a Kultúrotthonban bemutatják azokat a tárgyakat, amelyeket a csoportok ebben az idényben készítettek, június 13-án pedig a Zsebszínházban kerül sor a klub évzáró ünnepségére.

A részleteket ismertetve Robotka Angéla, az egyesület elnöke elmondta, a kiállítást és a tanév végi közös programot követően néhány csoport szünetre, többen pedig nyári táborokba mennek.

− Mi hoztuk tavaly Szenttamásra a Szakkör programot, közben az akkori hat csoport munkáját négyre csökkentettük, mert úgy éreztük, hogy túl sok a feladat és nem győzzük csinálni. Ebben az idényben a gyertyaöntést is beraktuk, mellette a mézeskalács, a gyöngyfűzés és a hímző csoport dolgozott. Az anyagot a magyarkanizsai székhelyű Felnőttképzők Regionális Hálózata, a FERHA civilszervezet biztosította. Közismert, hogy egy nagyon jól elképzelt és megszervezett programról van szó, hiszen a klub keretében ötfős csoportok álltak össze, délutánonként összejöttek, és kézműves-foglalkozást tanultak elsősorban az oktatóvideiók segítségével, de egymástól is. A program ingyenes, az elkészült tárgyak hazavihetők, egy feltétel azonban van: miután elkészültek a termékek, azokból egyhetes kiállítást kell szervezni. Külön örülök annak, hogy a helyi Kézimunka Kedvelők Egyesülete is belement a programba, ők más tevékenységeket folytattak, és már a kiállítást is megtartották.

Mi-minden lesz látható hétfőn a szenttamási Kultúrotthonban, ahol a kiállítást rendezik?

Tekintettel arra, hogy esetünkben a gyöngyfűzés program által készített tárgyak nem foglalnak nagy helyet, arra gondoltunk, hogy a gyertyaöntés, a hímzés és a mézeskalácsok mellett a klub Tulipán kézimunkacsoportjának idén készült munkáit is bemutatjuk. Ez mellett kiállítjuk azokat az eszközöket is, amelyek segítségével a szakkörös munkák készültek.

Az évzáró ünnepségre ugyancsak a jövő héten kerül sor, keretében a klub összes szakcsoportját láthatja majd a közönség.

Igen, a klub minden szakcsoportja képviselteti magát, ugyanis mindegyik csoportunk részt vett valamilyen versenyen, fellépésen, vagy kiállításon, ahol díjakat, elismeréseket kaptak. Törekszünk arra, hogy ne csupán a csoportoknak, hanem egyénileg minden tagunknak megköszönjük az idei munkát, így a műsor végére a köszönőlevelek mellett kis ajándékokat is készítünk.

Feltételezem, hogy a nyári szünetben sem pihen mindenki, hiszen egy hónap tartják a Hagyományos aratóünnepséget. Mi-mindent terveznek még a nyárra?

A 27. Hagyományos aratóünnepséget július 8-ára tervezzük, és már nagyban folynak az előkészületek. Pár nappal később csoportjaink a Péter-Pál-i falunapon lépnek fel. A nyári időszak a táborok időszaka, próbáljuk a gyerekeket és a felnőtteket is ösztönözni arra, hogy elmenjenek egy-egy táborba, fellépésekre.

Végezetül tegyük hozzá, hogy a szenttamási egyesület tevékenysége a hagyományápolás mellett az itteni magyar közösségen belül a fiatalok megmozgatása.

  

Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

2024. június 08. 09 óra

szenttamas.rs