Hírek

Szenttamas.rs

 

Dolgoznak és tanulnak

A Szakkör 18 kézműves programjából Szenttamáson négy, illetve három kézműves technikát tanulnak

A magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet A Szakkör programja 2021-ben indult, akkor 9 vajdasági településen 35 szakkörben folytak a különböző foglalkozások. Egy évvel később 30 településen 105 szakkör dolgozott, tavaly pedig a több, mint 500 érdeklődő 18 féle kézművességből válogathatott: makramé, quilling, hímzés, mézeskalács, gyöngyfűzés, gyertyakészítés, nemezelés, vesszőfonás, papírfonás, bútorfestés, baba-mamahorgolás, szövés kereten, natúr kozmetika, kötés gyönggyel, éremgyűjtés, csuhé, tojásfestés és csipkeverés.

A program Vajdaságban a magyarkanizsai FERHA, Felnőttképzők Regionális Hálózata által valósul meg, a munkában való részvétel ingyenes, a jelentkező csoportok számára pedig biztosítják az eszközöket és az alapanyag csomagot.

A Szakkör programba tavaly két szenttamási csoport is bekapcsolódott. Robotka Angéla, a Hagyományápoló Klub elnöke elmondta, egy-egy foglalkozásnál az érdeklődők először az alapokat sajátítják el, majd oktatóvideók segítségével haladnak a bonyolultabb technikák felé.

− Nálunk jelenleg 20 foglalkozás van előlátva a gyöngyfűzésre, 30 foglalkozás a hímzésre, továbbá 20-20 foglalkozás a gyertyaöntésre és mézeskalács-készítésre. A mézeskalácsos csoportot második éve Forgács Ibolya vezeti, a hímzőket Srek Edit, a gyertyaöntést jómagam, a gyöngyfűzést viszont Lázár Rajda Karolina vezeti. Két fő irányvonalat határoznák meg: az egyik az, hogy nagyon szép munkák készülnek, amelyek kiállításra kerülnek és hazavihetők, a másik pedig az, hogy egy-egy ilyen képzésen az adott technika tökéletesen elsajátátható, így amennyiben a későbbiek folyamán valaki szeretné professzionálisan folytatni, erre is van lehetőség – mondta Angéla.

Hozzátette, a program minden alkalommal kötelező kiállítással végződik, amit a klub július elejére tervez.

Lázár Rajda Karolina elmondta, sokat segítenek az ún, oktatóvideók, melyek részletesen bemutatnak egy-egy technikát. A felvételeket először odahaza, majd a klubban közösen is megnézték:

− A gyöngyfűzősök csoportjában sokkal könnyebben megtanultuk, hogyan fűzzűk fel a vezető szálat, ezt követően pedig hogyan fűzzűk a további gyöngyöket, hogyan történik a munka befejezése, a különböző csomók készítése, a kapocs belerakása stb. Tehát az alaptól kezdjük és haladunk felfelé, azaz egyre nehezebb, bonyolultabb szinteket sajátítunk el. Korábban a különböző táborok alkalmával többen tanultuk a damilra fűzést, itt viszont már tűvel és cérnával is dolgozunk, ami egy teljesen más megközelítés és más hozzáállást követel – mondta Karolina.

A szenttamási Kézimunkakedvelők Egyesülete első alkalommal kapcsolódott be A Szakkör programba. Füstös Erzsébet, az egyesület elnöke elmondta, a 18 témakörből hármat választottak:

− Szerdán makramézunk, pénteken baba-mamahorgolás folyik, a szombat pedig a vesszőfonás iránt érdeklődők napja. A munkát novemberben kezdtük, azóta folyamatosan dolgozunk. Mindegyik csoportban 6-6 tag kapcsolódott be, minden téma 20 foglalkozást foglal magába, jelenleg a 12. és a 13. alkalomnál tartunk. A tagság számára nagy kihívást jelentenek az olyan újdonságok, mint pl. a vesszőfonás és a makramé, de a horgolást nagyjából mindannyian megpróbáltuk. A vesszőfonást fiam, Tibor egy körben végigcsinálta, tanfolyamra is járt, a többiek most ismerkednek ezzel a szép, valamikor hagyományos szakmával, és szépen haladnak. A makramét szinte senki sem csinálta közülünk, ezért egy kicsit döcögve indult, de egyre könnyebben sajátítjuk el az új csomók kötését, és egyre nagyobb, összetettebb munkákat készítünk – sorolta Füstös Erzsébet.

Hozzátette, az új technikák elsajátítása mellett a közös tanulás, a közös siker élménye még jobban összekovácsolja a csoportot. A program végét kiállítás koronázza meg, amelyen bemutatják az elkészült munkákat.

 

 

Szöveg és fotó: Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs