Hírek

Szenttamas.rs

 

Ünnepre hangolódtak a szenttamási Hagyományápoló Klubban

A kreatív műhelymunka keretében a pirostojás mellett ötletes húsvéti díszek készültek

Húsvéti műhelymunkát szerveztek március 28-án délelőtt a szenttamási Hagyományápolók Klubjában. A már hagyományos összejövetelen a gyerekek ezúttal is szebbnél szebb tojásokat festettek, de húsvéti nyuszik, ajtókopogtatók és egyéb apró asztali díszek is készültek. Robotka Angéla, a klub elnöke elmondta, az érdeklődők az áramkimaradás ellenére is sokan összejöttek, a kreativitás és a gyermekek ötlete ismét kifejezésre jutott:

‒ A gyerekek mellett fiatalok és idősebbek is részt vesznek a munkában. Különböző technikákkal dolgoztunk, a viaszos tojásírás mellett népszerű a dekupázs technika, az asszonyok nyuszikat szabnak, melyeket összevarrnak, majd különböző anyagokkal kitömik őket, a tojásfestést pedig a gyerekek fantáziájára bíztuk. Az idén ‒ bár segítettünk nekik – a legtöbben egyedül dolgoztak, azt vettük észre ugyanis, hogy minden gyereknek van saját ötlete, tudja, mit és hogyan szeretne elkészíteni. Az áramkimaradás sem okozott különösebb gondot, ugyanis a konyhában a villanytűzhely mellett van kemény tüzelésű tűzhely is, itt megfőzzük a tojásokat, a piros tojásokból pedig biztosan jut a locsolóknak is. Hasonló helyzet állt elő a ragasztópisztoly esetében is, áram híján ugyanis a ragasztót gyertyalángon melegítjük – magyarázta a klub elnöke.

Hozzátette, a klub többi tevékenységéhez hasonlóan a húsvéti műhelymunka is pályázati eszközöknek köszönhetően valósult meg, az elkészült alkotásokat pedig mindenki hazaviheti. Kovács Edina felnőttként kapcsolódott be a műhelymunkába, egyúttal segített a gyerekeknek egy-egy darab elkészítésénél, kidolgozásánál.

− Nagyon sokféle technikával dolgozunk, az egyszerű tojásfestéstől kezdve a különböző nyuszifigurákon át egészen a viaszozásig. Utóbbival az idősebb gyerekek kísérleteznek, úgy tűnik, sikeresen. Hoztak otthonról nyers, kifújt és főtt tojást is, itt pedig eldöntöttük, hogy akkor mi is készüljön, ugyanakkor polisztirol tojásból is sok van, ezeket temperafestékkel díszítik – sorolta Edina.

A műhelymunkán résztvevőknek a kézimunka egyesület tagjai meleg teával kedveskedtek.

  

Szöveg és fotó: Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

2024. március 29. 10 óra

szenttamas.rs