Egyházi élet

Szenttamás.rs

Szavakba öntött hála

 

Az év utolsó napjának délutánján a Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus templomban Szarvas Péter plébános év végi hálaadási misét tartott, amelyen a hívekkel együtt hálát adott mindazért a jóért, amiben az egyházközség híveinek része volt a 2014. évben, és összegezte az egyházközség egész évi tevékenységét.

A 2014. esztendőben 19 személyt, 11 fiút és 8 lányt kereszteltek, 9 párt eskettek és 61 temetés (31 férfi, 30 nő) volt. Az előző évekhez viszonyítva növekedett az egyházi házasságot kötők száma, 2012-ben ugyanis két, 2013-ban pedig négy pár kötött házasságot. 2012-ben 23, 2013-ban pedig 17 keresztelő volt. 35-en elsőáldoztak 2014-ben, 19 fiú és 6 lány (2013-ban eggyel kevesebb elsőáldozó volt, 34). Az elhalálozást illetően növekedett az átlagéletkor, amely a 2014-es évben 73 év volt.

A templom épülete négy színes üvegképpel gazdagodott. A Szent Ágostonnak, II. János Pál pápának, Szent Mónikának és Kalkuttai Boldog Teréznek, közismert nevén Teréz anyának szentelt képeket a zombori Stanišić-műhely szakemberei készítették. Az üvegképeket ünnepi szentmise keretében 2014. április 27-én szentelte fel Gutási Ákos horgosi plébános. A szentmisén jelen volt Juhász György kúlai esperes, Brasnyó Ferenc kishegyesi, Szabadi Károly verbászi és Szarvas Péter helyi plébános, továbbá Tojzán László kisegítő.

A szeptember 14-i templombúcsú ünnepi szentmiséjén részt vettek a szabadkai Paulinum Klasszikus Gimnázium és Kollégium diákjai, akik számára egész napos kirándulást is szerveztek, hogy jobban megismerjék Szenttamás nevezetességeit.

A szilveszteri mise után a kistemplomban Süge Valéria szervezésében a hívek hálaadó összejövetelt tartottak, amelyen a családoknak alkalmuk volt az összegzésre és  köszönetmondásra, a közös imára, beszélgetésre. Az összejövetelt Szarvas Péter plébános nyitotta meg. Beszédében elmondta, annak ellenére, hogy az egészsége már nem úgy szolgálja, mint azelőtt, minden tőle telhetőt megtesz, hogy szolgálhassa a híveit Szenttamáson. A jelenlevők jó egészséget és kitartást kívántak neki, hogy még sokáig itt legyen és dolgozzon városunkban. A hálaadó összejövetelt néhány évvel ezelőtt dr. Gion Anna ötlötte ki és szervezte meg először, s azóta minden évben összejönnek a hívek, hogy folytassák e szép hagyományt.

 

http://www.szenttamas.rs/vitrazs_kepek_aprilis%2027.html 

                                                                                                                                     HFH