Hírek

Szenttamas.rs

 

Szenttamási csapat nyerte az első díjat

A hűvős és esős idő ellenére megszervezték a halpaprikás-főzőversenyt

Az esős idő ellenére sokan jelentkeztek szombaton Szenttamáson a Šlajz Környezetvédő Egyesület által szervezett első halpaprikás főzőversenyre. A Kiserdőben, az ún. régi vásártéren szervezett eseményre több vidéki csapat is érkezett, azonban nem mindenki nevezett be a versenyre, többen csupán a barátkozás és társalgás miatt érkeztek. Szinte mindegyik társaság hozott magával ilyen-olyan sátrat, hatalmas (nap)ernyőt, sőt rostélyost is, így a folyamatosan szemerkélő eső sem rontotta el a jó hangulatot. Vojin Belić, a környezetvédők elnöke, a verseny fő szervezője elmondta, az egyesület magalakulása óta ez az első nagyobb rendezvény, amelyre a várakozáson felül érkeztek benevezések. Összesen 31 csapat jelentkezett, a rossz idő miatt közülük 6 lemondta a részvételt, így 25 bográcsozó maradt versenyben, mellettük azonban legalább még 10 helyen főztek és sütöttek azok, akik nem versenyeztek.

− Egyesületünk célkitűzése az egészséges és tisztább környezet, ezért a verseny szervezésekor megkértük a jelentkezőket, hogy aki csak teheti gázon főzzön, ugyanis a fával történő fűtés már nem nevezhető környezetbarátnak. A néhány csapatnak, aki nem hozott gázpalakot, biztosítottunk tüzelőt, asztalt, székeket és vizet, a résztvevő csapatok számára pedig a három kilogram megtisztított ponty mellett pólót és fűszercsomagot. Innentől minden a szakácsok titkos receptjén múlott. A halpaprikás-főzőversenyre a helyi, turiai és nádaljai versenyzők mellett Szőregről, Újvidékről, Kaćról, Zomborból, Bácstopolyáról, Kúláról stb. érkeztek csapatok, így a kiserdei stadion mögötti terület csaknem teljesen megtelt – mondta Belić.

A leadott mintákat a szikicsi Dragan Mitić által vezetett szakzsűri bírálta el. A kérdésre, hogy milyen kritériumokat pontoznak, a Vajdasági Amatőr Királyi Szakácsok Lovagrend elnöke elmondta, az általános feltételek mellett nagyon fontos, hogy a hal mennyire főtt meg:

− A leadott mintának egy patkó alakú halszeletet kell tartalmazni, erről ugyanis pontosan megállapítható, hogy a paprikást esetleg túl rövid, vagy hosszú ideig főzték. Fontos az íz, de nem szabad túl fűszerezni, mert olyankor „feldobja” a vizet. A fűszerek használatára, azok arányára is oda kell figyelni, ugyanis a finom halpaprikás enyhén pikáns ízű. A legtöbb szakács bizonyos titkos receptekre hivatkozik, azonban tudni kell, hogy a halpaprikásnál nem az összetevők, hanem a főzési dinamika és idő a legfontosabb tényező. Az öreg halászok szerint az igazi halpaprikás öt dolgot tartalmaz: a hal és a víz mellett fontos a hagyma, az őrölt paprika és a só. Ezeket kell tudni összhangba hozni, igazi ízvilággá főzni, de a mai modern világban ezt sokan nem így gondolják – mondta a zsűri elnöke.

A főzőverseny első díját a szenttamási Sportközpont csapata nyerte, akik a hatalmas serleg mellett 15 ezer dináros vásárlási utalványt kaptak, a második helyre a topolyai Slobodni momci csapat került, a harmadik pedig a szőregi Kesić csapat lett, akik a serleg és elismerés mellett 10 illetve 5 ezer dináros utalványt kaptak. A szervezők díjazták továbbá a legfiatalabb és a legtávolabbról érkező versenyzőket is, a rendezvény fő támogatója pedig Szenttamás község volt.

  

Paraczky László

szenttamas.rs