Hírek

Szenttamas.rs

 

Európa legnagyobb galambháza

Tekintettel, hogy 12 éve a szenttamási Elan hotel a vendégek helyett csak a galambok „lakják”, a cinikusok Európa legnagyobb galambházának nevezik. Pedig sokkal többre szolgált egykoron a korának megfelelő, modern stíluban épült, négyszintes épület.

A DunaTiszaDuna-csatorna partján található, Vajdaság egyik legszebb turisztikai objektumának számító Elan szálloda 1980-ban épült, az egykoron a nagy hírnevű épület a mintegy 1200 dolgozót foglalkoztató Elan mezőgazdasági vállalat tulajdona volt. A B kategóriás szálloda és kísérőobjektumai 43,5 ár területen fekszenek, a hotel épülete csaknem 2780 négyzetméteres. 52 kétágyas és egyágyas szoba, 3 apartmann, fitnesszközpont, egy nagyobb és több kisebb ülésterem, étterem, pékség és több erkély tartozott hozzá, amelyekkel az épület összeértéke az elsődleges számítások szerint meghaladta az 1,1 millió eurót. A hotel közvetlen szomszédságában van a városi sportcsarnok, továbbá két (új) teniszpálya, de kosárlabda és kézilabdapálya is található itt. Az épület mögötti területen található Szenttamás két termálvizes forrása közül az egyik, ezért több alkalommal is felmerült az ötlet, hogy idősek otthonává alakítják. Mindebből azonban semmit sem lett, az épületet 2003-ban az Elan vállalatban uralkodó helyzet (csődeljárás) miatt becsukták, a benne lévő felszerelést, bútorokat „széthúzták”. Hosszú, csaknem 10 évig tartó vagyonjogi huzavona következett a bíróságokon, közben a hotel teteje karbantartás híján beázott, a termek kísértiesen kongtak az ürességtől, a szobákba vendégek helyett galambok költöztek. Az objektum többször is szerepelt  árverésen. Az elsőt 2008-ban tartották, akkor a kikiáltási ár 44 millió dinár volt, ami az érdektelenséget követően a későbbi években jelentősen csökkent. Az akkori szenttamási önkormányzat úgy határozott, megvásárolja a hotelt, így a létesítmény 2012 februárjában mindössze 9 millió dináros áron „újra” szenttamási tulajdonba került. Azóta a tetőt megjavították, az objektumot éjjel-nappal őrzik.

A szenttamási Elan hotel a múlt század nyolcvanas-kilencvenes éveiben az egyik legszebb, leglátogatottabb csatorna menti létesítmény volt. Hétközben a városon áthaladó turisták, a környező települések diákjai, nyugdíjasai, de a helyiek is szép számban látogatták. Hétvégeken főleg üléseket, szaktanácskozásokat, lakodalmakat stb tartottak. Az étterem és a konyha az akkori követelményeknek megfelelő legmodernebb felszereléssel rendelkezett, a hotel személyzete pedig magasan szakképzett, hozzáértő emberekből állt. Szenttamáson talán nincs is olyan ember, aki legalább egyszer ne látogatott volna el a jó hangulatú, modern létesítménybe.

Hogy mi lesz a hotel sorsa, egyelőre nem tudni. Az már most biztos, hogy az önkormányzat egyedül nem tudja felvállallni az objektum tatarozását, felszerelését, és az azt követő üzemeltetést,  mindehhez partnerre van szüksége. A hotel mögött jövőre épülő medencének viszont óriási szerepe lesz abban, hogy a (külföldi) befektetők felfigyeljenek a jobb sorsa váró objektumra, és az önkormányzattal közösen talán sikerül újra beindítani a város turisztikai és rekreációs kínálatát.

Képek az archívumból

Paraczky László (Fotó: archívum, 1986)