Hírek

Szenttamas.rs

 

Rongybabák és kispárnák készültek

Hatalmas volt az érdeklődés a húsvéti műhelymunka iránt

 

A szenttamási Ruka spasa Egyesület a könyvtár alatti klubhelyiségben az elmúlt héten húsvéti műhelymunkát szervezett. Az ünnepek alkalmából tartott műhelymunka vezetője Savka Lazić elmondta, a cél az iskoláskorú gyerekek a vallási ünnephez kapcsolódó hagyományok ismertetése mellett a kreativitás és kézügyesség, a fiatalok figyelmének a felkeltése és a hasznos időtöltés népszerűsítése volt. Az egyhetes műhelymunkán készült tárgyakból kiállítás nyílt, amelyre a szülőket, nagyszülőket is meghívták, ezt követően pedig mindenki hazavihette amit készített. Az idősek közül sokan megcsodálták a szép munkákat, és mint elhangzott, sokan nem is tudják, hogy a gyermekeik mennyire kreatívak.

A kiállítás megnyitóján Savka Lazić többek között kiemelte, a gyerekek rengeteg ötlettel érkeztek, a munkák elkészítésénél pedig az egyesület tagjai segítettek nekik.

− Ez a műhelymunka több okból kifolyólag is egyedi, elsősorban azért, mert a projektummal az önkormányzatnál pályáztunk, ahol biztosították az anyagiakat. Másrészt kimondottan a kézimunkáról szólt, tehát hagyományos, valamint olyan, a húsvéti ünnepekhez kapcsolódó dolgokat készítettünk, amelyek nem igényelnek semmilyen gépi feldolgozást, beavatkozást. Gondolok itt elsősorban a hímzésre, a kötésre és a varrásra. Fontos, hogy egyesületünk tagjai továbbadják a hagyományos dolgok, tárgyak kézzel történő elkészítésének technikáit a fiataloknak, akik így az általuk elképzelt motívumokat és tárgyakat némi segítséggel, de egyedül készíthették el. Fontos továbbá, hogy a gyerekek megismerjék a szövet, a szövés, a gyapjúfonál stb. felhasználásának lehetőségeit, és ezek közül valamelyiket elsajátítsák, így a múlt egy-egy mozzanatát, a régi használti és dísztárgyak nem merülnek feledésbe – fogalmazott a műhelymunka vezetője.

Elmondta azt is, hogy a projektum kezdetén egyáltalán nem voltak biztosak abban, hogy a gyerekek fogékonyak lesznek az ilyen jellegű műhelymunkára, így kellemesen csalódtak, amikor a felhívásra egyszerre 63 diák jelentkezett.

− Kezdetben aggódtunk amiatt, hogy hogyan fogunk ennyi gyerekkel egyszerre dolgozni, hiszen a terem eléggé kicsi, de miután láttuk, hogy minden szépen és gördülőkenyen halad, a gyerekek odafigyelnek, szófogadóak és csendben dolgoznak, rövid időn belül belejöttünk, hogy mit- és hogyan csináljunk. A műhelymunkát gipszfigurákkal és dekupázs technikával kezdtük, ami könnyen elsajátítható, ezt követően kistáskák készültek. A rongybabák és a névre szóló kispárnák készítése már nagyobb odafigyelést igényelt, de senki sem hátrált meg, mindannyian teljesítették a kitűzött célt. A műhelymunka idején láttuk, hogy van igény az ilyen jellegű foglalkozásokra, ezért hamarosan egy újabb projektummal pályázunk, amely hasonló lesz a mostanihoz – mondta a Ruka spasa egyesület elnöke.

A kiállítás megnyitóján jelen volt dr.Ilija Gazepov és Julkica Popović, a szenttamási községi tanács két tagja is.

A szervezők felhívták a jelenlévők figyelmét, hogy hamarosan újabb műhelymunkára kerül sor, amelyen korlátozzák a résztvevők számát, ugyanis helyszűke miatt nem tudnak egyszerre sok érdeklődőt fogadni.Paraczky László

szenttamas.rs