Hírek

Szenttamas.rs

 

Harmadszor tartottak iskolatáska-szentelést Szenttamáson

A vasárnap esti szentmisét az új tanévért szolgáltatták a Szent Kereszt felmagasztalása katolikus templomban, melyen Zsúnyi Tibor atya megáldotta a diákok iskolatáskáját.

Az atya harmadik éve teljesít szolgálatot Szenttamáson, és több „újdonságot” is magával hozott. Ezek egyike a táskaszentelés, ami azonnal nagy visszhangra talált a diákok körében, és azóta hagyományos minden tanév kezdetén. Különösen az alsó osztályosok számára érdekes, mivel ők új táskával indulnak iskolába, így ez a szentmise egy külön öröm számukra. Rajtuk kívül persze a felsősök is elhozzák táskáikat, a szentmisén pedig részt vesznek a tanárok és az osztálytanítók is. Zsúnyi Tibor atya a szentbeszéd helyett egy rövid interjút készített Kovács Blanka tanárnővel, aki rendszeresen részt vesz a szentmiséken. A beszélgetés fő témája természetesen az iskolakezdés, az oktatás, az olvasás fontossága és a továbbtanulás volt. Mintegy motivációként a tanárnő elmesélte, hogy az ő gyermekkorában is nehéz volt az iskolatáska, és mindaz mellett, hogy sportolóként aktívan részt vett/vesz a helyi Atlétikai Klub munkájában, több szakcsoportra is járt, szeretett tanulni és olvasni. Tanulni akkor is fontos volt, most is fontos, hiszen a már elsajátított anyag megmarad a diákban, mindig és mindenhol felhasználható, a későbbi iskoláztatás folyamán pedig kamatozik, fogalmazott Kovács Blanka.

A táskaszentelés a tanév kezdetével kapcsolatos, és azért fontos, mert mindez Isten dicsőségére történik. A Jóistennek minden munkánkkal szolgálunk, a diákoknak pedig a tanulás a hivatásuk – mondta a plébános. Kiemelte, ha nehéz is az iskola, mindig Istentől kérünk erőt és vigaszt, hogy segítsen a tanulásban.

 

Paraczky László

szenttamas.rs