Hírek

Szenttamas.rs

 

Az egészség a legdrágább kincs

Többet kell(ene) foglalkozni a cukorbetegség megelőzésével

A cukorbetegség világnapja, november 14-e alkalmából a Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesülete november 8-ától november 12-éig az egyesület székházában ingyenes vérnyomás- és cukorszintmérést végzett. Dr. Ilija Gazepov, a Kék Kör elnöke lapunknak elmondta, az akcióban öt nap alatt több mint 250 polgár vett részt. Hangsúlyozta, az egyesület működésének fő célja a cukorbetegség korai felismerése a polgárok körében, a betegek életminőségének javítása, továbbá a betegség kialakulásának megelőzése érdekében az egészséges és helyes életmód és táplálkozás népszerűsítése.

− A cukorbetegség az oka a legtöbb esetben egy-egy végtag amputálásának, a szívbetegségnek, befolyásolja a vesék működését és szinte felsorolhatatlan számú következménye van. Végső ideje, hogy az állam megértse: az alattomos betegség megelőzhető, sokkal több pénzt kell azonban fektetni a különböző szakelőadások, filmek, bemutatók, képzések stb. által a polgárok megfelelő tájékoztatására, mert sem az emberek, sem pedig a fiatalok nincsenek kellőképpen felvilágosítva. Nem beszélve az iskolákról, ahol szinte meg sem említik a diabéteszt. Hogy miért? Mert nincs a tantervben, és a tanárok sem jártak az erről szóló előadásokra. Sajnos, a környező egészségházakban sincs külön szakorvos, ezért a betegek általában a belgyógyászhoz, vagy egyszerűen az általános orvoshoz fordulnak panaszaikkal. Márpedig szakorvos hiányában a tünetekkel jelentkező páciens nem kap kellő mértékű felvilágosítást magáról a betegségről és a kockázatokról, pedig annak korai felfedezése a teljes gyógyuláshoz vezethet. Személy szerint úgy látom, ez a fő oka, hogy évről évre folyamatosan növekszik a cukorbetegek száma – magyarázta Gazepov.

Véleménye szerint minden településen, vagy községben legalább egy orvos csak ezzel a problémával kellene, hogy foglalkozzon, vagy a Kék Kör egyesülethez hasonló civil szervezet kellene, hogy magára vállalja a feladatot. Kiemelte, mindkét esetben ugyanazok a problémák: az idő, a megfelelő helyiség és a pénz kérdése az, ami valójában megoldatlan, ezeket viszont az önkormányzatnak kell(ene) felvállalni. Jelenleg az országban mintegy 750 ezer cukorbeteget tartanak nyilván, Szenttamáson több mint 1300 ilyen beteg neve ismert. Ez röviden annyit jelent, hogy a polgárok 10 százaléka cukorbeteg. Az egyesület minden egyes akcióban újabb 6‒15 beteget regisztrál, így az idei év első 10 hónapjában 100 (újabb) beteget regisztráltak, ami igencsak gondba ejtő.

− Meg kell érteni azt, hogy a betegséget megelőző előadások, tájékoztatók a legfontosabbak, hiszen ezekhez nem kellenek anyagiak, viszont igen hatékonyak, és az érdeklődők számára minden alkalommal elérhetőek. Ezért ezen kellene többet dolgozni, hiszen elegendő, ha találunk egy szakorvost, aki felkarolja a kezdeményezést, és segít a megelőzési kampányban. A másik nagyon lényeges és ugyancsak „ingyenes" dolog pedig az emberek fizikai aktivitása és a megfelelő étrend. Gondoljunk csak bele, mozgunk-e eleget, és ha nem, akkor miért nem, továbbá miért nem figyelünk oda az étrendünkre? Nem érünk rá? Hiszen saját egészségünkről van szó! És annál drágább kincs nincs! – szögezte le dr. Ilija Gazepov.

 

Paraczky László

szenttamas.rs