Felhívás

Szenttamas.rs

 

Legfontosabb a betegség megelőzése

Az egészség világnapja alkalmából hétfőtől ingyenes méréseket végeznek Szenttamáson

Április 7-e, az egészség világnapja alkalmából a Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesülete több napon át ingyenes orvosi ellenőrzéseket tart. Az akció ideje alatt az ingyenes vércukorszint és vérnyomásmérés mellett ingyenes testsúly és a magasság mérés, továbbá szaktanácsadás is lesz.

A Kék Kör szenttamási egyesülete 2014 szeptember közepén alakult, és azóta folyamatosan dolgozik azon, hogy minél több helyen, és minél hatékonyabban felhívja a figyelmet az egészséges életmódra és a mozgás fontosságára. Az immár hagyományosnak mondható ingyenes orvosi ellenőrzéseket megelőzően dr. Ilija Gazepov, a Kék Kör egyesület elnöke elmondta, hogy Szenttamáson jelenleg 1200 regisztrált cukorbeteget tartanak nyilván, azaz a község minden 9. lakosa szenved a betegségben.

− A cukorbetegek száma valójában ettől sokkal magasabb, sőt, sokan nem tudják azt, hogy megbetegedtek. Még agasztóbb a tény, hogy 2 százalékuk csaknem teljesen elvesztette látását, 2,4 százalékuknál amputálni kellett valamelyik végtagot, a betegek közel 15 százaléka súlyos szív- és érrendszeri következményekkel, 4,5 százaléka pedig súlyos veseproblémákkal küzd. Tegyük hozzá, hogy cukorbetegek több mint 70%-ának van legalább egy másik krónikus betegsége – sorolta Ilija Gazepov.

Kiemelte, statisztikai adatok szerint Szerbiában több mint 800 ezer, Vajdaságban 300 ezer cukorbeteg van, ez azonban csak a nyilvántartott cukorbetegek száma. Nagyon sokan nem regisztrálták magukat vagy éppenséggel nem is tudnak róla, hogy diabéteszben szenvednek.

A cukorbetegség megelőzhető és gyógyítható

A legjobb gyógyszer a megelőzés, a polgárok rendszeres egészségügyi tájékoztatása, a helyes táplálkozás, a kötelező fizikai aktivitás és a testsúly szabályozása.

− A szenttamási önkormányzat, valamint a Munkaügyi, foglalkoztatási, szociális és veteránügyi minisztérium megértésének köszönhetően a Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesülete egész évben aktív prevenciós munkát végez. A tevékenységhez a jövőben még erősebb támogatásra számítunk, hiszen mindez jelentősen hozzájárul a helyi társadalom jobb egészségképéhez – magyarázta az egyesület elnöke.

Az akció március 25-től április 2-ig az egészségház gyógyszertárában (állami gyógyszertár) indul, ahol minden munkanapon 8 és 11 óra között ingyenes vérnyomás- és vércukorszint mérést végeznek, a helyszínen pedig az érdeklődők ingyenes egészségügyi tanácsokat is kaphatnak.

A Kék Kör csapata április 3-án 9 óra 30 perctől a Nyugdíjasok egyesületében, április 5-én 8 óra 30 perctől a Gyöngy, a Fejlődésben Elmaradt Személyek Egyesületében, április 6-án 8 óra 30 perctől a nádaljai helyi közösség épületében, április 7-én 16 órától pedig a nádaljai Nők Egyesületében várja az érdeklődőket.

 

 

Szöveg és fotó: Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

2024. március 21. 19 óra

szenttamas.rs