Hírek

Szenttamas.rs

 

Sok szép munka egy helyen

Két szenttamási kézimunka egyesület is részt vett a nemzetközi kiállításon

A Vajdasági Magyar és Multietnikus Hagyományápoló Kézimunka-kedvelők Szövetségének sorrendben 25. Nemzetközi Kiállítását idén a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolában tartották. A június 27-e és 30-a között megrendezett eseményre Vajdaság egész területéről és az anyaországból is érkeztek résztvevők, mintegy 50 csoport 800 kiállítójának és 10 egyéni kiállítójának közel 2500 munkáját láthatta a nagyközönség.

Szenttamásról két kézimunka egyesület érkezett az ún. nagykiállításra: a Hagyományápoló Klub Tulipán kézimunka csoportja és a Kézimunkakedvelők Egyesülete.

A Tulipán csoport tagjai csütörtökön reggel érkeztek Csantavérre, ahol azonnal nekiláttak a munkák vasalásának, melyeket később felraktak.

− A kézimunka csoport öt tagja utazott el a kiállításra, és mintegy 45 munkát vittünk, többek között matyó, fehér, kalocsai, tűfüles, tiszaszigeti és paraszti hímzést. Általában asztalterítőket, de volt néhány gyöngyfűzős munka is, amelyek a klubban a Szakkör keretében készültek. Tekintettel a nagy hőségre, örültünk, hogy a tornateremben rakhattuk fel a kiállítást, mert itt kissé hűvösebb volt, mint a tantermekben. Kihúztak egy erősebb zsineget, amire felerősítettük a hátteret, erre kerültek a munkák. A megnyitó csütörtökön 13 órakor volt, az érdeklődők pedig pénteken és szombaton 9 és 18 óra között, vasárnap pedig 9 és 12 óra között tekinthették meg a kiállítást. Örülök, hogy nagyon sokan eljöttek, valóban sok szép dolgot láthattak, láthattunk. Az elismerő oklevelek és a serlegek kiosztására a résztvevő csoportoknak vasárnap 13 órától került sor – sorolta Srek Edit, a Tulipán csoport vezetője.

Füstös Erzsébet, a Kézimunkakedvelők Egyesületének elnöke elmondta, a kiállításon kezdetektől fogva, tehát 25 éve részt vesznek.

− Ami az anyagot illeti, 27 felnőtt és néhány gyermek munkáját vittük el Csantavérre, de mivel részt vettünk a Szakkör programban, az ott készült munkákból is kiállítottunk néhányat. Ezen kívül a szinte „kötelező” fehér hímzésből az új munkák egy része, a pályázaton szép eredményt elért tűfüles hímzések, továbbá kalocsai, szűcs hímzés és alkalmi motívumokkal készült munkák, és az egyszerűbb minták is helyet kaptak a kiállításon. Ugyanakkor gyöngyképek, szőttesek, horgolások is voltak – sorolta Erzsébet.

Hozzátette, a kiállításon magyarországi csoportok és egyéni kiállítók is részt vettek.

− Örömmel láttuk, hogy szaporodtak a kézimunkázó gyermekcsoportok, így talán lesz utánpótlás, akik továbbviszik mindezt amit mi örökségként ápolunk. A másik dolog amit észrevettem az, hogy csoportunk mellett többen is dolgoznak a fogyatékkal élőkkel, próbáljuk felkarolni, és alkotásra ösztönözni őket – magyarázta a szenttamási egyesület elnöke.

Füstös Erzsében elmondta még, hogy nagyon sok szép munkát láttak, rengeteg baráttal találkoztak, társalogtak, ötleteket cseréltek.

A következő, sorrendben 26. kiállítás Székelykevén kerül megszervezésre.

  

Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

2024. július 7. 08 óra

szenttamas.rs