Hírek

Szenttamas.rs

 

Százmilliós kínai beruházás Szenttamáson?

Néhány hónap leforgása alatt másodszor járt pénteken Szenttamáson az a kínai delegáció, amely a szerb kormánytól zöld fényt kapott egy szenttamási ipari park, továbbá az óriáscég itteni leányvállalatának kiépítésére. A kínaiak először szeptemberben jártak itt, amikor az önkormányzatnak átadtak egy szándéknyilatkozatot arról, hogy pontosan mit szeretnének itt építeni, és milyen célú tevékenységgel foglalkoznak.

A kínai cég igazgatójának segédje Yin Yongxue, a cég törökországi kirendeltségének képviselője Sun Guojian, továbbá Hu Shuishan asszony a cég projektmenedzsere összetételű delegáció a szenttamási önkormányzatban Zoran Mladenović polgármesterrel tárgyalt, akinek elmondták, első nekifutásra több, mint 100 millió eurót számítanak beruházni a településen egy újonnan épülő ipari park kiépítésébe.

A megbeszélések után Yin Yongxue a sajtó képviselőinek elmondta, személy szerint először járt Szenttamáson, de ahogyan a  dolgok alakulnak, nem utoljára.

− Voltunk ma a szerb kormányban, ahol megbeszéltük a projektum részleteit. Mint ismeretes, a két ország között már régóta kiváló együttműködés áll fent, ez pedig egy újabb lehetőség a kapcsolatok erősítésére. Közös érdekünk egy ipari park kiépítése, amiről úgy gondoljuk, van jövője – mondta a kínai delegació vezetője.

Zoran Mladenović a sajtó képviselőinek elmondta, egy komoly projektumról, befektetésről és lehetőségekről tárgyaltak, amelynek segítségével, ha megvalósul, Szenttamáson a szó szoros értelmében megszűnik a munkanélküliség.

− A cég isztambuli képviselőjével néhányszor telefonon hallottuk egymást, és ennek eredményeként már másodszor látogatott a több, mint 100 ezer dolgozót foglalkoztató cég delegációja a szerb fővárosba, onnan pedig Szenttamásra. A délelőtt folyamán a szerb kormányban  jártunk, ahol neves szakemberekkel találkoztak kínai vendégeink, és akik kivétel nélkül támogatták az itteni esetleges beruházásról szóló további tárgyalásokat. A vendégek ugyanis egy olyan projektumot hoztak, amely stratégiailag nagyon fontos Szerbia számára. Személy szerint úgy gondolom, amennyiben a megbeszélések továbbra is ilyen ütemben haladnak, már jövőre hozzáláthatunk a szóban forgó projektum megvalósításához. Az ország szempontjából is jelentős befektetésről beszélünk, hiszen több, mint 100 millió euróról van szó, ami ha megvalósul, községükben teljes egészében megoldódik a munkanélküliség kérdése – emelte ki a szenttamási polgármester. Hozzátette, egy stabil kínai cégről van szó, melynek egy hasonló projektuma már működik Fehéroroszországban, és ez egyúttal azt is jelenti, hogy van a tapasztalatuk annak realizálásához.

A megbeszéléseket követően a kínai küldöttség és az önkormányzat képviselői kilátogattak az ipari övezetbe, ahol − ha minden jól megy hamarosan gyárak épülnek.

Kinai küldöttek Szenttamáson 2015. november 13. képek

Kinai küldöttek Szenttamáson 2015. november 13. képek

 

Paraczky László (Fotó: Goran D.)