Turiai Kolbászfesztivál

Szenttamas.rs

 

Tíz nap múlva termékbemutatókkal indul a 34. Kolbászfesztivál

 

Az idei, 34. Turiai Kolbászfesztivál hagyományosan a zombori, szabadkai és újvidéki bemutatókkal indul, ahol újra megkóstolhatják és megvásárolható lesz a Szenttamás községhez tartozó kis település világhírű kolbásza. A szervezők Zomborban január 26-án, Szabadkán február 2-án, az újvidéki Halpiacon pedig február 9-én tartanak árusítással egybekötött termékbemutatót.

A fesztivál turiai székházában már hónapok óta folynak az előkészületek a térség egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényére. Az évtizedes tapasztalatoktól eltérően azonban ezúttal nem a hónap utolsó hétvégéjén, hanem egy héttel előbb kerül sor a rendezvényre. A szervezőbizottság ülésén elmondták, a változásra azért volt szükség, mert február végén már kezdődik a húsvéti böjt, vagyis a húsfogyasztási tilalom, amit illik tiszteletben tartani.

Miroslav Medurić-Čika, a fesztivál szervezőbizottságának elnöke, aki több mint másfél évtizedig vezette a kolbászegyesületet, néhány nappal ezelőtt lemondott tisztségéről. Döntését azzal indokolta meg, hogy úgy érzi, eljött az idő átadni a vezető szerepet a fiatalabb generációnak, akik tele vannak energiával, ötletekkel, néhány év alatt pedig már a tudást és a szervezési dinamikát is elsajátították. Az új elnök, Miroslav Atanasković-Toša lett, aki az ülést követően portálunknak elmondta, már most úgy tűnik, hogy még nagyobb a szervezettség, és kínálat, még több kísérőrendezvény, kulturális műsor és érdekesség várja egy hónap múlva a Turiára látogatókat: ‒ Erről azonban még egyelőre nem nyilatkozunk részletesen, hiszen folyamatban vannak a megbeszélések több csoporttal, egyesülettel is. A mai ülésen kijelöltük azokat a csapatokat, akik a vidéki termékbemutatókra utaznak, meghatároztuk az időpontokat, pontos helyszíneket. Még egy dolog fontos és biztos: továbbra is áron alul áruljuk majd a finomságokat. Reggel 8 órától délután 14 óráig mind a három vajdasági nagyvárosban az érdeklődők kedvező áron tudnak vásárolni friss, száraz- és frissen sült rostélykolbászt. Az utóbbi ára változatlanul 150 dinár marad. Mivel ezek a termékbemutatók humanitárius jellegűek, így minden városban 30 kg nyers kolbászt adunk ajándékba azon egyesületnek vagy intézménynek, akit a szervezők meghatároznak – mondta a rendezvény főszervezője. Kiemelte, a Kolbászfesztivált az idén február 16‒18-ig rendezik meg a falu központjában, ahova ismét több tízezer látogatót várnak. Ezt megelőzően, február 13-án délben a Kolbászházban a védnököket és támogatókat fogadják. A fesztivál három napja alatt minden kapható lesz, ami a kolbászhoz és a kolbászkészítéshez szükséges. A hentesüzemek számára újra külön elárusítóhelyeket biztosítanak: ‒ Az idéntől újra lesz kolbászgyúrási verseny. A jelentkezőknek csapatonként 5 kg sertéshúst és 10 méter belet biztosítunk, a fűszereket és a kolbászkészítéshez szükséges felszerelést pedig a csapatok hozzák magukkal. A leadott mintákat sütés után szakzsűri értékeli, a legjobbakat pedig jutalmazzuk. A jó hangulat mellett persze a finom falatok sem maradnak el, a látogatók számára a sült- és nyerskolbász, továbbá a húskészítmények széles választéka mellett sertés- és birkapörkölt készül. Mivel már közismertek vagyunk mint a világ leghosszabb kolbászának gyártói, továbbra is ügyelünk arra, hogy az óriáskolbász minden évben egy méterrel hosszabb legyen. Az idén a nagyközönségnek február 17-én mutatjuk be a 2034 méteres kolbászt, amit a helyszínen méterszámra árulunk majd – tette hozzá Miroslav Atanasković-Toša, a Turiai Kolbászfesztivál elnöke. 

Paraczky László