Hírek

Szenttamas.rs

 

Az eső sem mosta el a jó hangulatot

2039 méter hosszú kolbásszal döntötte meg a saját 2013-as Guinness-rekordját a turiai kolbászfesztivál

A fesztivál elnöke és az egyesület hentesmesterei szombaton délben óriási érdeklődés mellett mutatták be az óriáskolbászt, amelyet a fesztivál megnyitója után pár óra alatt az utolsó grammig eladtak. A kolbászt ezúttal is méterszámra nagyon kedvező, mindössze 600 dináros áron árulták, a legtöbben 5‒10 métert is vásároltak belőle. A helyszínen hallottuk: az ízletes nyerskolbászt a legtöbben odahaza megfüstölik, úgy tovább eláll.

Az előző évekhez hasonlóan már csütörtökön elkezdődött a falu központjában az elárusítóhelyek feltöltése a különböző kolbászfélékkel, melyek az egész ország területéről érkeztek. A kedvező árakon kínált hagyományos turiai sült kolbász mellett nyers-, füstölt-, száraz- és csemegekolbász is kapható volt, mindezmellett persze óriási volt az ország különböző pontjairól érkezett lacikonyhák kínálata is. A húsipari termékek bő választéka mellett a disznóvágáshoz szükséges felszerelésen át a legújabb gasztronómiai csemegékig mindent vásárolhattak az érdeklődők. A szombati eső és barátságtalan időjárás ellenére a háromnapos Turiai Kolbászfesztivált a szervezők becslése szerint mintegy 30 ezer látogató kereste fel, ami a dél-bácskai falucska lakosságának megközelítőleg a 14-szeresét teszi ki. Nyugat-Európa országai mellett sokan eljöttek az egykori jugoszláviai tagköztársaságokból, de az Egyesült Államokból, Kanadából és Ausztráliából is voltak érdeklődők. A tiszteletbeli vendégek ezúttal is a környező országokból érkeztek, közöttük volt a sevnicai (Szlovénia), samobori és a Sveti Petar u Šumi település (Horvátország) valamint a békéscsabai (Magyarország) kolbászklubok képviselői. A rendezvényt szombaton délben Jelena Tanasković, mezőgazdasági miniszter nyitotta meg, miután a híres turiai bicskával átvágta a hosszúkolbászt.

A szervezők idén is több kísérőrendezvényt beiktattak, a kolbászkészítők pedig megmutathatták tudásukat és ügyességüket. Miloš Petromarkov, a zsűri elnöke elmondta, hetedik alkalommal zsűriztek az idén, a (vékony) szárazkolbászok versenye ezúttal is három kategóriában zajlott, a turiai kolbászkészítők 27 kolbászt hoztak zsűrizni, míg vidékről 13 benevezés érkezett, továbbá külön zsűrizték az üzemi kolbászokat:

− Több fontos kritériumot osztályozunk, mindegyiket külön pontozzuk és a végén dől el, hogy kié a legjobb kolbász. Az első a kinézet, vagyis hogy a kolbász színe mennyire felel meg az elvárásoknak. Ezt a tapintás követi, amivel megállapítható, hogy mennyire puha. A következő lépésben a kolbászt egy bizonyos szögben felvágjuk, mert a metszéslap sok mindent elárul. Akkor jó, ha a kolbász mozaikszerűen néz ki, azaz egyformán és jól kivehető a hús és a zsiradék. Az utolsó előtti dolog az ízhatás, majd a kolbász szárazsága kerül osztályzásra – sorolta a zsűri elnöke.

Elmondta, hogy a turiai kolbászkészítők rendszeresen versenyeznek, és az említett kritéruimokat már kívülről ismerik. Szinte minden benevezett termék pontosan megüti a mércét, ezért igen nehéz dönteni, szinte csak néhány pont különbség dönti el a győztes kolbászt.

A másik kategóriában, a vidékről benevezett kolbászok minősége sem rossz, viszont idén az történt, hogy csaknem mindegyik benevezett termék túl puha volt, nem száradt ki eléggé, vagy nem volt ideje kiszáradni. Szerinte ehhez valószínűleg az enyhe téli időjárás is hozzájárult.

Az üzemi kolbászok teljesen más technológiával készülnek, gyorsított eljárassal száradnak, ennek ellenére a többi kritérium itt is fontos.

A kérdésre, hogy a kolbász mennyire lehet csípős, a szakember elmondta, minden ízlés dolga. Az igazi kolbász kissé csípős, de nem a borstól, hanem a paprikától. Minden attól függ, hogy hol és milyen hagyományok készítik a böllérek, magyarán, ahány ház, annyi szokás.

− A kolbászkészítés vidékfüggő (is). Vajdaság északi részén, vagy például Bácspetrőcön elég sok kömény kerül a fűszerek közé, máshol kevesebbet, Turián viszont egyáltalán nem tesznek köményt a kolbászba. Hasonló a helyzet az őrölt parika, és a só esetében is. Többen is hoztak olyan kolbászt, amelyekbe több só került a megengedettnél, itt az ízvilág merőben más és a sótól nem jut kifejezésre.

A szárazkolbász verseny idei díjazottjai: a turiai versenyzők kategóriájában Balint Nemanja lett az első, a második Dejan Jandrić, Zoran Drapšin pedig a harmadik. A Turián kívüli kategóriában a sztapári Radin Nenad került az első helyre, a második az ugyancsak sztapári Radin Nemanja lett, míg a bronzérmet a bajsai Šovljanski Dragana nyerte.

Az üzemi szárazkolbászok versenyében idén a militicsi Vujević cég győzött.

A turiai kolbászfesztivál szervezői idéntől több szombati programot is előbbre hoztak, így a kolbászgyúró versenyt pénteken délután tartották a helyi általános iskola sportcsarnokában. Ljuban Jocic, a gyúrás koordinátora elmondta, a versenyre ezúttal 20 csapat nevezett be, közülük 16 jött el a megmérettetésre. A szervezők minden csapat számára 5 kg sertéshúst és belet biztosítottak, a kolbász elkészítéshez szükséges felszerelést és a fűszereket pedig a versenyzők hozták magukkal.

A legtöbben turiai csoportok neveztek be, Magyarországról két csapat érkezett, két csapat Šidről, egy-egy pedig Bosznia-Hercegovinából, Bácspetrőcről és Bajsáról. A csapatoknak két óra áll rendelkezésükre, hogy elkészítsék a 10 méter hosszú kolbászt, ebből egy kisebb darabot megsütve kellett leadni zsűrizésre – magyarázta Ljuban Jocic.

Az idei kolbászgyúró versenyt a turiai Motorosklub nyerte, a Csabai Kolbászklub csapata a második lett, a harmadik helyre pedig a šidi Kolbászfesztivál csapata került.

A Békéscsabáról érkezett Csabai Kolbászklub már több mint egy évtizede baráti kapcsolatot ápol a turiai egyesülettel. A klubot ezúttal négyen képviselték: Pallér Sándor, hentesmester, Szaszák Ádám, Berta Sándor és Adamik István. A kérdésre, hogy mitől finom a híres csabai kolbász, Adamik István mosolyogva válaszolta, hogy minden kolbász finom, de csak akkor, ha minőségi húsból készül és hozzáértők készítik.

− A csabai kolbászba négy alapfűszer kerül: só, köménymag, fokhagyma és fűszerpaprika. Borsot nem teszünk bele. Arányosan kerültnek a darált húshoz, azzal, hogy aki szereti, az édes paprika mellett csípőset is adhat hozzá. Miután begyúrjuk, megkóstoljuk, de általában pontosan tudjuk, hogy mennyi darált húshoz milyen arányban adagolhatók a felsoroltak. Utánasózni is lehet és mérsékelten adjunk hozzá csípős paprikát – mondta István.

A háromnapos rendezvény gazdag kulturális műsorának szervezésével a szenttamási Kultúrotthont bízták meg. A péntek délelőtt indult és a késő esti órákig tartott színpadi műsor a helyi óvodák és iskola alsós diákjainak a fellépésével kezdődött, és az ország egész területéről érkezett tánc- és énekcsoportok fellépésével, majd tamburazenekarok mellett folytatódott. A szombaton dél körül érkezett viharos szél és eső miatt a színpadi műsor félbeszakadt.

A szenttamási Hagyományápolók Klubja két csoporttal érkezett Turiára: a Lángocska tánccsoport somogyi táncokat táncolt, a Csalogány asszonykórus pedig csókai dalokat énekelt. Vasárnap este az iskola sportcsarnokában a Bard Művelődési Egyesület néptáncosai tartottak egész estet betöltő koncertet.

  

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs