Hírek

Szenttamas.rs

 

Lezajlott a községi szavalóverseny

Hat diák jutott tovább a körzeti szemlére

A Szenttamási Népkönyvtárban kedden tartották meg a községi szavalóversenyt, amelyen a nádaljai Žarko Zrenjanin – Uča, a turiai Petar Drapšin, a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj és a Vuk Karadžić Általános Iskola diákjai, valamint a Svetozar Miletić Gimnázium tanulói vettek részt. A Balázs Csilla fordító, Krstić Vesna nyugalmazott tanítónő és Blagojević Goran költő összetételű zsűri előtt a mintegy 60 szavaló három kategóriában mutatkozott be: a fiatal korosztály az elsőtől negyedik osztályos diákok, a középső korosztály az ötödiktől a nyolcadik osztályos tanulók és az idősebb korosztály, azaz a középiskolások mezőnyében.

Pintér Andrea, a Népkönyvtár igazgatója elmondta, mindhárom kategóriában 2-2 diák képviseli majd a községet az április 7-én és 8-án megrendezendő körzeti szavalóversenyen.

− Az alsósok közül Šabović Maša másodikos és Đurović Stefan negyedikes tanuló jutott tovább, mindketten a J. J. Zmaj Álalános Iskola tanulói. Soltis Leon második osztályos tanuló dicséretben részesült. A felsősok kategóriájában Marjanski Sara ötödikes és Dányi Nikoletta hetedik osztályos tanuló, a középiskolások közül pedig Momčilović Teodora és Martinović Dragana jutott tovább a körzeti szavalóversenyre, amelyre Bácson kerül sor – mondta az igazgató.

Balázs Csilla már tavaly is tagja volt a bírálóbizottságnak, több éve követi a versenyt. Kérésünkre elmondta, a fiatal korosztály kategóriában mindössze négy magyar szavaló jelentkezett, a felsősök mezőnye viszont sokkal erősebb volt.

− Idén az alsósoknál egy különdíjat osztottunk ki. Szerintem a felsősök jobban átérzik a vers mondanivalóját, tökéletes szavalatokat hallottuk. Nem azt pontoztuk, hogy ki mondja el hiba nélkül a verset, hanem az előadásmód mellett a kimondott szavakat, mondatokat és a szívvel-lélekkel történő szavalást osztályoztuk. Szerintem nem a minőséggel van a gond, hanem azzal, hogy meg kell a gyerekekkel szerettetni a verseket, és mindig olyan verset kell választani, ami az adott korosztálynak való – fogalmazott a zsűri tagja.

A verseny végén a Népkönyvtár a továbbjutó diákoknak egy-egy könyvet ajándékozott.

  

Forrás: Magyar Szó, Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs