Hírek

Szenttamas.rs

 

Oberczián Géza Téridő című kötetének bemutatója a könyvtárban

A Szenttamási Népkönyvtár szervezésében 2024. április 10-én (szerdán) 17 órakor bemutatják Oberczián Géza Téridő című kötetét. A szerzővel Sándor Zoltán író beszélget.

A könyvbemutató társszervezője a Magyar Napló Kiadó, támogatója pedig a Magyar Írószövetség.

Oberczián Géza (1961) 2012-ben kezdte írói pályafutását a Magyar Írószövetség Íróiskolájában. 2013-tól publikál rendszeresen irodalmi folyóiratokban, nyomtatásban és online felületeken is. 2016-ban megjelent első novellás kötete Nógrádgárdonyi napló címen a Magyar Napló Kiadónál. Áramlás című kisregénye 2018-ban, a Hátsó szoba című novelláskötete, mely válogatott novellákat tartalmaz, 2020-ban jött ki ugyancsak a Magyar Napló Kiadónál. A Küldöttek című regénye megírását az NKA alkotói támogatásban részesítette 2014-ben, 2019-ben pedig a Kisvárosi noir munkacímen készülő regénye nyert hasonló NKA támogatást. 2018-ban tagja lett a Magyar Írószövetségnek. 2020 januárjától a Petőfi Irodalmi Ügynökség Kárpát-medencei Igazgatóság igazgatóhelyettese.

„Mi hát az idő? – veti fel a kérdést Oberczián Géza Téridő című kisregény-trilógiája, és egyértelmű válasz helyett, Hippói Szent Ágoston frappáns megfogalmazása által, megpróbál legalább szellemes magyarázatot adni az ősi dilemmára: »Ha senki sem kérdezi, tudom; ha kérdik tőlem, s meg akarom magyarázni, nem tudom.« (…)

A Téridő című kötetben az idővel kapcsolatos kérdések sejlenek fel, észrevétlenül azok mozgatják a cselekményszálakat és irányítják a hús-vér szereplők tevékenységét és gondolatmenetét. A precíz műgonddal összeállított kötet filozófiai elképzelésre vall, a szerkezet bölcseleti háttere azonban nem nehezedik rá magukra a történetekre.

Oberczián Géza kisregényfolyamját az idő három különböző dimenziója határozza meg: a Szingularitás a múlt idő, az Eseményhorizont a jelen idő, az Entrópia pedig a jövő idő. Mindhárom esetben a szerző mankó gyanánt a fizika tárgyából rövid szakismertetőt ad a címben szereplő jelenség mibenlétéről. (…) Az idő perspektívájából láttatott történetek elbeszélése közben Oberczián Géza mindvégig játszik az idővel – szinte ugyanolyan ügyesen, mint ahogyan az idő játszik velünk.”

Részletek Sándor Zoltán recenziójából

 

Közzétette: Németh Dezső

2024. április 2. 11 óra

szenttamas.rs