Hírek

Szenttamas.rs

 

Nem szabad betemetni a Bácskai-Nagy-csatornát

A szennyezett iszapot ki kell kotorni és úgy megtisztítani, hangzott el a környezetvédők ülésén

A szenttamási Ökológiai Mozgalom legutóbbi ülésén a környezetvédelem terén eddig elért ereményeket és a megoldásra váró problémákat elemezték. A Bácskai-Nagy-csatorna tisztításáról és a verbászi szennyvíztisztító működéséről szólva Ratko Đurđevac, a verbászi Ökológiai Mozgalom elnöke elmondta, a „zöldek” címére megérkezett a pályázati dokumentáció összeállításában és az építési engedély megszerzésében az utolsó, számukra legfontosabb dokumentum, amely a csatorna biztonságos tisztításának intézkedéseiről és kockázatairól szól. Az erről szóló nyilvános vitát 2022. szeptember 27-én déli 12 órakor tartják meg az újvidéki Tartományi Természetvédelmi Intézet nagytermében.

− A csatorna tisztítására vonatkozó (utolsó) dokumentum tulajdonképpen környezetvédelmi hatástanulmány, amely az építési engedély megszerzéséhez, valamint a tenderhez szükséges. Egy nemzetközi szakértői csapat több éven át dolgozott azon, hogy pontosan meghatározza a csatorna biztonságos tisztításának módját. Munkájuk eredménye a hatástalnulmányban 250 oldalon olvasható, a munkát végző vállalat(ok) pedig a szó szoros értelmében kötelesek betartani az itt megfogalmazottakat. Ez alól csak az kivétel, ha például valami logikátlan, hiányos, meg nem vitatható dolgot veszünk észre a közvita során, ami esetleg veszélyeztetheti az emberek és a természet biztonságát. Ezért nagyon fontos a szakértők bevonása a nyilvános vitába, hiszen ők sokkal érthetőbben értékelik a hatástanulmány színvonalát. Mint már említettük, a nyilvános vita Újvidéken lesz szeptember 27-én, és ezúton is kérjük a polgárokat, különösen a környezetvédelmi aktivistákat, hogy minél többen kapcsolódjanak be a vitába, és közösen fókuszáljunk a régóta húzódó probléma megoldására, továbbá fokozni kell a nyomásgyakorlást a döntéshozókra, hogy mielőbb sor kerüljön a munkát végző(k) számára a pályázat kiírására – fogalmazott Đurđevac.

Szavai szerint a verbászi polgárok többsége erősen kételkedik a csatorna tisztítására vonatkozó munkálatok megkezdését illetően, és sokan attól tartanak, hogy azt nem lehet biztonságosan elvégezni. Csaknem mindenki olyan véleményen van, hogy tartós megoldást csak a mostani csatorna betemetése és egy út csatorna ásása jelenti. A verbászi környezetvédők azonban nem egyeznek ezzel, véleményük szerint a helyiek és a szenttamásiak mindennapjait elszomorító csatornából ki kell kotorni a toxikus iszapot, majd megtisztítva biztonságos helyre szállítani.

A környezetvédők vezetője kiemelte, azzal, hogy a problémát (azaz a csatornát) betemetjük, semmi nem oldódik meg, a mérgező anyag továbbra is a földben marad.

− Hogy a Verbász és a Szenttamás közötti szakaszon a munkálatok mikor kezdődnek meg egyelőre nem tudni, és a folyamat anyagi oldala sem ismert. A médiában megjelent az EU belgrádi iroda képviselőjének nyilatkozata, miszerint a beruházás 90 százaléka uniós forrásból valósul meg, a többit pedig a szerb kormány állja. A munkálatok értékét akkor (a koronavírus-járvány megjelenése előtt) 30 millió euróra becsülték – mondta a környezetvédők képviselője.

A verbászi szennyvíztisztítóról szólva Ratko Đurđevac elmondta, a rendszer jelenleg üzemel, a kijövő vizet a csatornába engedik. Az illetékesek szerint a kijövő víz minősége megfelel az elvárásoknak, ám független analízist tudomásuk szerint senki sem végzett.

− Nem hivatalosan annyit sikerült megtudni, hogy a tisztító nehéz anyagi körülmények között és csupán 25 százalékos kapacitással üzemel, és egyelőre nem érte el a fenntarthatóságát. A gázgenerátor nem üzemel, így a tervezett kogenerációs egységek (gázból elektromos energia előállítása) nem valósultak meg. A hálózatra közben az egyik legnagyobb üzem, a Carnex is rákapcsolódott. Az üzem működését Verbász és Kúla önkormányzata évi 10 millió dinárral támogatja, amit a költségvetés közelmúltban történt módosításával további 5 millió dinárral növeltek. Nincs tudomásunk arról, hogy a döntéseket milyen mértékben tartják tiszteletben, és arról sem, hogy mikor kezdődik a Verbászhoz tartozó településeken a szennyvízelvezető hálózat kiépítése – mondta Đurđevac.

 

 

Forrás: Magyar Szó

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs