Hírek

Szenttamas.rs

 

A fegyverszünet napja - november 11.

Gyászmise, koszorúzás és emlékezés volt Szenttamáson

1918. november 11-én délelőtt 11 órakor az antanthatalmak és a Német Birodalom képviselői aláírták a fegyverszüneti egyezményt a compiègne-i erdőben egy vasúti kocsiban, és ezzel hivatalosan is végert ért az első világháború. Ilyenkor állami rendezvényeket tartanak, megemlékeznek az 1914 és 1918 közötti háborús időszak szerb áldozatairól, és koszorúznak. A négy év alatt az összlakosság számát nézve Szerbia a legtöbb áldozatot szenvedett országok egyike volt Európában és a világon.

Szerbiában ezt a napot 2012-ben ünnepelték meg először. Szenttamáson ebből az alkalomból a pravoszláv templom falán található 1925-ben készült kőtáblánál, a Nagy Háborúban elesett harcosok emlékművénél koszorúztak. Az egyházi szertartást követően pénteken délelőtt az önkormányzat, a helyi Harcosok és Rokkantak Egyesülete és a Szerb Haladó Párt helyi szervezete koszorúzott.

− Újra tisztelgünk a Nagy háborúban elesett ősök emléke előtt. Ugyanakkor tisztelettel adózunk mindegyik háború áldozatainak, amelyeket népünk vívott, a történelem helyes oldalát választva. Naponta emlékeznünk kell mindannyiukra, ezért úgy gondolom, hogy ez az ünnep nagyon fontos hazánk és Szenttamás számára, különös tekintettel arra, hogy Szerbia lakosságának harmadát veszítette el az első világháborúban. Ápolnunk kell az áldozatokra való emlékezést, mert ezek az emberek vérükkel és életükkel a lehető legmagasabb árat fizették a szabadságért és az igazságosságért – mondta a koszorúzás alkalmával Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere.

 

 

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs