Hírek

Szenttamas.rs

 

Lezajlott a községi döntő

A közlekedésbiztonsági felmérés fő célja közlekedési ismereteinek növelése

Miután lezajlott a Pažljivko, azaz a figyelmes kisgyerek közlekedési szabályai elnevezésű verseny a szenttamási Iskoláskor Előtti Intézményben, valamint a helyi Vuk Karadžić és Jovan Jovanović Zmaj, a turiai Petar Drapšin és a nádaljai Žarko Zrenjanin-Uča Általános Iskolában, az ovisok, valamint az iskolák első és második osztályos tanulói számára hétfőn a Zsebszínházban megrendezésre került a községi verseny A legjobb teljesítményt nyújtó csapatok mindhárom korosztályból továbbjutottak a körzeti közlekedési versenyre. Az ovisok közül a Hófehérke óvoda csapata, az elsősök közül a Jovan Jovanović Zmaj, míg a másodikosok közül a Petar Drapšin iskola csapata bizonyult legjobbnak.

− A Pažljivko verseny célja, hogy növelje a gyerekek közlekedési ismereteit, továbbá hogy figyelemfelkeltő módon ismertesse velük a biztonságos közlekedés szabályait és azok betartását. A tanítók, tanárok és szülők, továbbá a Pažljivko program keretében a helyes közlekedésről szóló kifestős könyvek, rajzfilmek, az ezzel kapcsolatos mobil-applikációk, és a különböző közlekedési-tájékoztatási szórólapok segítségével gyorsan elsajátíthatók a legfontosabb tudnivalók. A mai közlekedésről szóló tudásfelmérőn minden csapat kiválóan szerepelt, így teljesen megérdemelték az érmeket és az alkalmi ajándékot. A soron következő körzeti versenyre máris elkezdődtek az előkészültek, ugyanakkor szükség van a már elsajátított ismeretek ismétlésére – mondta Milica Zarić, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség helyi képviselője.

Hozzátette, a közlekedésben résztvevők közül a legkisebbek a legérzékenyebbek. Az elmúlt egy évtized alatt Szerbiában 14 633 gyermek sérült meg valamilyen közlekedési balesetben, 126-an sajnos életüket vesztették. A Közlekedésbiztonsági Ügynökség fő célja, hogy 2030-ig mindkét szomorú statisztikai adat a nullára csökkenjen.

 

 

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs