Hírek

Szenttamas.rs

 

Munkálatok a községházán

Folyamatban vannak az előkészületek a szenttamási községháza homlokzatának felújítására

A Tartományi Műemlékvédő Intézet védelme alatt lévő épület felújítására és a munkálatok elvégzésére az intézet pályázatot írt ki, majd kiválasztásra kerültek a legmegfelelőbb ajánlatot tevő kivitelezők. A szerződés értelmében amelyet a mitrovicai Granit-Liješće és a zombori Somborelektro cégek képviselőivel írtak alá, a konzerváló-restaurálási és építkezési munkálatok össz értéke 38,4 millió dinár, és öt hónap (azaz 150 nap) alatt be kell fejezni.

A szenttamási községháza a 19. század nyolcvanas éveiben épült, az épület 2001 óta mint kulturális műemlék állami védelem alatt áll. Négy szárnyú saroképületről van szó, amelyek belső udvarral négyzet alakú alapot alkotnak. Az épület Szent Száva és a Szabadság tér felőli részén feltűnően szépek a szögletes rizalitok, azaz a fal síkjából kiemelkedő, tagolt, általában gazdagon díszített homlokzatrészek. A Szabadság tér felőli bejárati rész (főkapu) homlokzata ugyancsak gazdagon díszített, míg az épület főutca felőli homlokzata valamivel egyszerűbb kivitelezésben készült. Az egész épületet téglából építették, a homlokzaton a reneszánsz barokk formák és gazdag díszítések vakolatba vésve készültek. A tető utcai és részben az udvar felőli részét rövid idő alatt kétszer is javították de a szakszerűtlenül elvégzett felújítást követően szigetelést raktak fel, a kiscserepet piros cserépre cserélték. Az udvari részt is teljesen felújították, ide is új (ún. egyvizes) tető került. Ezen kívül felújításra kerültek a bejáratok, a falakat mindenütt átvágták és elszigetelték, majd belülről újravakolták és −festették.

A Tartományi Műemlékvédelmi Intézet szerint a községháza építészeti szempontből az egyik legszebb önkormányzati székház a Vajdaságban.

 

 

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs