Hírek

Szenttamas.rs

 

Felújítják a Szabadság-szobrot

67 év után először emelték le helyéről a második világháborús emlékművet

A tartomány kulturális örökségének védelmét és megőrzését célzó projektek megvalósításának részeként, amelyet a Tartományi Kulturális, Tájékoztatási és Vallási Közösségek Kapcsolatokért Felelős Titkárság az önkormányzatokkal együttműködve valósít meg, a szenttamási Szabadság téren megkezdődött a második világháborúban elesett katonák és fasizmus áldozatai emlékére állított emlékmű teljeskörű felújítása. A munkálatok végzéséhez szükséges eszközök egy részét a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociális Minisztérium biztosította.

− Mindanyian örülünk, hogy elkezdődtek a Szabadság téren lévő emlékmű felújítási munkálatai. A folyamatról a Tartományi Műemlékvédő Intézetben komoly elemzések és tanulmányok készültek, a legkompetensebb embereket alkalmazták, és nincs kétségünk afelől, hogy minden szakszerűen történik. A felújítás a szabadságot jelképező, fáklyát tartó nő szobrának helyreállítását és védelmét, az emlékmű előtti, csaknem tíz méter magas talapzat javítását és az ide vezető lépcsők, valamint a szobor előtti lapozott terület rendezését foglalja magába. Mindez csupán a Szabadság téren lévő munkálatok kezdetét jelenti, ugyanis az önkormányzat már elkészítette a tervdokumentációt a tér és a park teljeskörű felújítására, azzal, hogy 2022-ben külső forrásokat is kell találni a kivitelezéshez, mert a községi költségvetésből nehezen tudnánk pénzelni a projektumot. A terv megvalósításához a köztársasági és tartományi támogatásra számítunk – fogalmazott Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere. Kiemelte a fő cél, hogy az egész területet rendbeszedjék, hiszen Vajdaságban kevés parkosított tér található a városok központjában.

Szavai szerint a város kellős közepén található, hatalmas területet és zöld övezetet óvni kell, hiszen a polgárok és a gyerekek sok időt töltenek itt.

A Szabadság-szobor 1954-ben épült, Stevan Bodnarov szobrász munkája. Az emlékműnél a munkálatokhoz szükséges állványok állításakor a dolgozók két nagy repedést vettek észre, mindkettő szabad szemmel is látható.

 

Paraczky László

szenttamas.rs