Hírek

Szenttamás.rs

 

Nincs helye a neofasizmusnak és a neonácizmusnak

Koszorúzással emlékeztek Szenttamáson a fasizmus felett aratott győzelem 79. évfordulójára

A fasizmus felett aratott győzelem 79. évfordulójára emlékeztek csütörtökön Szenttamáson az egykori Szövetkezeti Otthon bejárata melletti emléktáblánál, amelyen a második világháborúban elesett harcosok neve olvasható.

A szerb himnuszt követően Nataša Slepčev tanítónő emlékeztette a jelenlévőket, hogy a szenttamásiak évtizedek óta ápolják az emlékezés kultúráját.

− Szem előtt tartjuk mindazokat a szenvedéseket és áldozatokat, amelyeket nemzetünk hozott, nemcsak a második világháborúban, hanem a 20. század többi háborújában is. Manapság a jólét és a gondtalan élet helyett sajnos tanúi vagyunk annak, hogy igazságtalanság ér bennünket, és új kihívásokkal kell szembenéznünk, őseink viszont ezért küzdöttek és ezért adták életüket. Sokszor elmondtuk, és folyton ismételnünk kell, hogy társadalmunkban nincs helye a neofasizmusnak és a neonácizmusnak. Meg kellene végre érteni mindenkinek, hogy mekkora borzalmat hoztak az ilyen ideológiák.

Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere felszólalásában elmondta, május 9-e Európában egyben a béke napja is.

− Ezen a napon az európai népek felismerték, hogy a béke az egyetlen, amire a jövőben törekedni kell, és ez mindannyiunk prioritása. Sajnos ma Európában ismét háború dúl két testvéri nemzet között. Ezért is fontos, hogy ezen a napon emlékezzünk minden áldozatra, aki életét adta a szabadságért, hogy tudjunk reagálni, és hogy a békét továbbra is megőrizzük.

Az emléktáblánál a kegyelet és tisztelet koszorúit az önkormányzat képviselői mellett Harcosszövetség községi szervezetének, a szenttamási hadirokkantak egyesületének, a Hrabri borci háborús veteránok egyesületének képviselői, valamint a Szerb Haladó Párt, a Szerb Radikális Párt és a Szerbiai Szocialista Párt helyi szervezetének képviselői helyezték el.

 

 

Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

2024. május 11. 06 óra

szenttamas.rs