Hírek

Szenttamas.rs

 

Koszorúzással emlékeztek a népfelszabadító háborúban elesettekre

 

Koszorúzással és alkalmi műsorral emlékeztek meg október 22-én a fasizmus feletti győzelem 76. évfordulójáról a Szenttamás községhez tartozó Turián és Nádalján. A kegyelet virágait az emlékműveknél az önkormányzat és a helyi közösségek küldöttsége helyezte el.

A szenttamási önkormányzat képviseletében Milica Zarić alpolgármester, Jovica Andrić, a községi tanács tagja először a turiai általános iskola előtt álló néphős, Petar Drapšin szobránál koszorúzott. Virágot helyezett el a település képviseletében az ottani helyi közösség elnöke, Miloš Jovanović, és Dušan Mihajlović a Helyi Közösség tanácsának tagja.

A koszorúzáson Miloš Jovanović többek között elmondta, a település 76 évvel ezelőtt ezen a napon szabadult fel a fasiszta terror és megszállás alól: − Turia felszabadulásának napja, október 22-e az a nap, amikor az egész ország győztesen került ki a háborúból, és országunkról az egész világon beszéltek. Szenttamásról, Turiáról és Nádaljáról összesen 359 harcos esett el, 181 Szenttamásról, 109 Turiáról és 68 Nádaljáról. Mindannyian életüket áldozták a hazáért és a szabadságért. Idén a már ismert okok miatt elmarad az alkalmi műsor, de a hősökre való emlékezés örökre megmarad – mondta Jovanović.

A delegációhoz a nádaljai koszorúzásnál csatlakozott az ottani Helyi Közösség tanácsának elöke, Dejana Aleksijević, továbbá Branko Kobac, tanácstag.

− Kötelességünk az elesett hősök emlékét megőrizni, hiszen életüket adták a szabadságért. Ezt a történelmet tovább kell adni a jövő generációjának − mondta Dejana Aleksijević.

P. L. (Fotó: A. B.)

 szenttamas.rs