Hírek

Szenttamas.rs

 

Koszorúzással emlékeztek

1918. november 11-én délelőtt 11 órakor az antanthatalmak és a Német Birodalom képviselői aláírták a fegyverszüneti egyezményt a compiègne-i erdőben egy vasúti kocsiban, és ezzel hivatalosan is végert ért az első világháború. Ilyenkor állami rendezvényeket tartanak, megemlékeznek az 1914 és 1918 közötti háborús időszak szerb áldozatairól, és koszorúznak. A négy év alatt az összlakosság számát nézve Szerbia a legtöbb áldozatot szenvedett országok egyike volt Európában és a világon is.

Szerbiában ezt a napot 2009-ben ünnepelték meg először. Szenttamáson ebből az alkalomból a pravoszláv templom falán található 1925-ben készült kőtáblánál, a Nagy Háborúban elesett harcosok emlékművénél koszorúztak. Az egyházi szertartást követően az önkormányzat, a Harcosok Szövetsége, a Hrabri Borci háborús veteránok egyesülete, a helyi harcosok és rokkantak egyesülete és a Szerb Haladó Párt delegációja koszorúzott.

− Tisztelni és ismerni kell a múltat, harcolunk a jelenben, hogy építhessük a jövőt. Azon Szerbiát védő nép leszármazottai vagyunk, akik átmentek az albán Golgotán, Bezertán, Vido szigetén, a szaloniki fronton, s tették mindezt országuk felszabadítása érdekében. Egyúttal olyan emberek leszármazottai vagyunk, akiket sajnos az ellenség oldalán mozgósítottak, de megtalálták a módját, hogy átálljanak a szövetséges oldalra és részt vegyenek a felszabadításban. Közülük sokan bejárták az egész világot, az orosz (keleti) fronttól indulva egészen a szaloniki frontig, ahol bajtársaikkal részt vettek Szerbia felszabadításában. Ezekre az emberekre emlékezünk és tisztelegünk előttük, hogy soha senki ne felejtse el, amit értünk és a szabadságunkért tettek – mondta a koszorúzást követően Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere. 

Paraczky László

szenttamas.rs