Hírek

Szenttamás.rs

 

Felújítják a játszótereket Szenttamáson

Dr. Darija Кisić családokért felelős miniszter tegnap 68 önkormányzat képviselőivel írt alá helyi pronatalista intézkedések (több gyermek szülessen, és a nők elsősorban gyermekeikkel és unokáikkal törődjenek) és projektek társfinanszírozásáról szóló szerződéseket, amelyekre idén a Családgondozási és Demográfiai Minisztérium 400 millió dinárt különített el. Szenttamás, Turia és Nádalja a játszóterek felújítására és újak kiépítésére 5 391 915 dinárt kapott.

− Az önkormányzatok a minisztérium legjobb és legfontosabb partnerei, ezért idén költségvetésünk közel felét a pronatalista intézkedések közös megvalósítására különítettük el. Különféle tevékenységek egész skálájáról van szó, amelyeket közösen fogunk megvalósítani és örülök annak, hogy idén még keményebben fogunk dolgozni – mondta Darija Кisić.

Kiemelte, a Családgondozói és Demográfiai Minisztérium célja, hogy 2027-ig minden várost és települést támogasson, és erősítse a helyi pronatalista politikát. Kisić egyúttal emlékeztetett arra, hogy a minisztérium tavaly 52 önkormányzat projektjét társfinanszírozta, a közös munka eredményeként 19 játszótér épült, felújítottak 15 óvodát, hét iskolát, sok önkormányzatban ingyenes tankönyveket osztottak, támogatták a ingázó diákok utazási költségeit stb.

A szerződések közül az egyik Szenttamás községben valósul meg, ahol a kapott 5,3 millió dináros támogatás mellett a játszóterek kiépítéséhez és felújításához az önkormányzat további 3,5 millió dinárt biztosít.

− Az önkormányzat célja a népesedés- és pronatális politikai intézkedések minél szélesebb körű megvalósítása, ezért eltökélt szándékunk, hogy felújítjuk az összes játszóteret a község területén. Minden játszótér a szabványoknak megfelelően épül, parnerünk a Családgondozói és Demográfiai Minisztérium lesz – mondta a szerződések aláírását követően Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere.

Egyúttal emlékeztetett arra, hogy a községben az elmúlt időszakban több más népesedéspolitikai intézkedést is végrehajtottak, mint például a mesterséges megtermékenyítási eljárás és a mammográfiás szűrések anyagi támogatása, ultrahangos készüleket vásároltak a helyi egészségház számára, ugyanakkor folyamatosak a beruházások község területén működő óvodák és iskolák felszerelésébe is. Kiemelte, ezek a beruházások kapcsolódnak az egészségügyhöz és a családgondozáshoz, és a népesedéspolitika fontos mércéjét jelentik, a cél pedig az, hogy minél több újszülött szülessen.

 

 

Szöveg: Paraczky László

Fotó: minbpd.gov.rs

Közzétette: Németh Dezső

2024. március 23. 07 óra

szenttamas.rs