Hírek

Szenttamas.rs

 

Demográfiai gondokról beszélgettek

Szenttamáson járt Aleksandra Čamagić szerb családvédelmi és demográfiai segédminiszter

Szenttamásra látogatott Aleksandra Čamagić szerb családvédelmi és demográfiai segédminiszter, aki vendéglátójával, Radivoj Debeljački polgármesterrel a családok helyzetének javításáról, a leendő szülők támogatásáról, valamint a népességpolitika érdekében tett jövőbeli lépésekről egyeztetett.

A találkozót követően Radivoj Debeljački szenttamási polgármester elmondta, hogy a községben is problémák vannak a natalitással, folyamatosan fogy a lakosság. Az önkormányzatnál azonban azon dolgoznak, hogy visszaszorítsák a lakosság csökkenését.

− Felvázoltuk az önkormányzat által végrehajtott intézkedéseket és beszélgettünk arról, hogy mi szükséges a jobb eredményekhez. Személy szerint úgy gondolom, hogy az önkormányzat mindent megtett annak érdekében, hogy a polgárokat a községben tartsuk, ezért támogatjuk a gyermekvállalást, ami minden szempontból elsőbbséget élvez, hiszen ez az egyik alapfeltétele a demográfiai mutatók emelkedésének. Ennek értelmében 20 ezer dinárral támogatjuk az újszülötteket, az egyedülálló anyák pedig 40 ezer dinárt kapnak. Fontos kiemelni, hogy konkrét intézkedésekről is beszélgettünk, ezen belül pedig az infrastruktúra fejlesztéséről, az új munkahelyek nyitásáról és egyéb kérdésekről, amelyekkel elsősorban a fiatalokat szólítanánk meg, hogy miért érdemes itthonmaradni.

Aleksandra Čamagić segédminiszter szerint az egyik fő feladat az, hogy a családok visszakerüljenek az őket megillető helyre, a társadalom figyelmének a középpontjába:

− A szerbiai demográfiai helyzetkép romlik, hasonlóképpen az európai országokban is, mindez pedig arra ösztönöz bennünket, hogy komolyan beszélgessünk a témáról. A családot nem csupán a fiatal párok és gyermekeik képezik, hanem a szüleink, nagyszüleink is, tehát az egész társadalommal törődnünk kell. A köztársasági szintről a tartományokon keresztül az önkormányzatokig olyan hangulatot, feltételeket kell teremteni, amelyeknek köszönhetően a családok jól érzik magukat, jobb környezetben dolgoznak és könnyebben élnek.

A segédminiszter szavai szerint a munkajellegű megbeszélésen elhangzott információk, mint az újszülöttek támogatása, vagy a város polgárai számára az ingyenes autóbusz használatának lehetősége mellett akár egy új üzem beindítása is sokat jelentene a belső migráció megfékezésében. Kiemelte, a szerb kormány egyik fő célja, hogy a népesség csökkenés, valamint a családok helyzetének problémája a lehető legmagasabb szinten legyen kezelve, ennek érdekében alakult meg a családi és demográfiai helyzettel foglalkozó minisztérium.

 

Paraczky László

szenttamas.rs