Hírek

Szenttamas.rs

 

Az energiahatékonyság növelése a cél

2,5 millió dinárt kapnak a szenttamásiak nyílászárók cseréjére és gázkazánokra

 

A szerbiai Energiaügyi Minisztérium által kiírt nyílászárók cseréjét célzó támogatási programra 88 község pályázott. Ebből 68 község pályázata volt sikeres, köztük Szenttamásé is, amely 2,5 millió dinárt nyert.

− A községben 2,5 millió dinárt fordítanak majd energiahatékonyságra az elkövetkező néhány hónapban. Ebből 2 millió dinárt a nyílászárók cseréjére, 0,5 millió dinárt pedig a fűtésrendszer korszerűsítésére – mondta a község polgármestere.

A szenttamási önkormányzatnak július 15-ig kellett kiírnia a pályázatot a kivitelezők részére, akik közül kiválasztásra kerültek azok, akik a legkedvezőbb ajánlatot adták a két pályázati vonalra. Ez volt az első lépés. A második lépésben a polgárok jelentkezhettek, és akik eleget tettek a követelményeknek, azoknál a munkálatok legkésőbb november folyamán meg kell, hogy kezdődjenek.

− A pályázatra 60 kérvény érkezett, ebből 42 volt sikeres, és ma velük írjuk alá a támogatási szerződést. Nagyon remélem, hogy jövőre is ugyanilyen, vagy még nagyobb lesz az érdeklődés. Ezek a támogatási vonalak igen jónak bizonyulnak, ugyanis nem csupán az energia megtakarításról szólnak, hanem egyúttal biztosítják a település szebb arculatát is. A háztartás energiahatékonyságának növelése miatti szigetelés, fűtésrendszer vagy nyílászáró cserére pályázók esetében az erre szükséges pénzösszeg negyede közvetlenül a minisztérium energiahatékonysági igazgatóságától származik, negyede a helyi önkormányzattól, illetve 50 százalék az önrész. Idén a község 2,5 millió dinárt fordít erre a célra, de a tervek szerint jövőre ez az összeg jelentősen emelkedik, ugyanis egy újabb támogatási vonal indul, mégpedig az épületek homlokzatának javítása. Tekintettel arra, hogy ez volt az első ilyen jellegű pályázat, menet közben adódtak kisebb adminisztrációs nehézségek, azonban úgy gondolom, hogy mindennek ellenére hatalmas előrelépés történt. Már most biztos vagyok abban, hogy jövőre és az elkövetkező időszakban teljesen zökkenőmentesen zajlik majd a folyamat. Köszönettel tartozunk a polgároknak és egyúttal a kivitelezőknek is, akiket a polgárok választottak maguknak – fogalmazott a szerződések aláírását követően Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere.

A helyszínen azt is megtudtuk, hogy a kivitelezők között három szenttamási, egy kúlai és egy raškai vállalat neve szerepel. 

Paraczky László

szenttamas.rs