Hírek

Szenttamas.rs

 

Az idén is készülnek a Krisztus katonák

Tovább ápolják a közel százéves, egyedülálló húsvéti szokást Szenttamáson

A Krisztus katonák egyedülálló húsvéti szokás Bácskában, és hosszú évtizedeken át szebbé teszi a szenttamásiak nagyhetét.

A Krisztus katonák azok a fiatalok, akik nagypéntektől a nagyszombati feltámadásig kivont karddal őrzik Jézus sírját. Feladatukat öltözetük is hangsúlyozza: fekete öltöny, fehér ing, térdig érő csizma, virággal díszített kucsma, oldalukon kard és -hüvely. Korábban nagypénteken délutántól, újabban nagyszombaton reggeltől estig felválltva állnak a szentsírnál, a feltámadási körmenetre pedig teljes létszámban kivonulnak. Szombat estig sapkájukat csak virágzölddel, a feltámadást követően pedig rózsaszínű, illetve fehér virággal díszítik. A körmenetben és a vasárnapi nagymisén gyertyavivő lányok kísérik őket, akik az egykori kenetvivő asszonykra emlékeztetnek. A Krisztus katonák általában tizenketten vannak, az őrségváltás kétóránként történik, így jut idő a pihenésre.

Majoros Ferenc egykori Krisztus katona elmondta, a szép húsvéti szokást pár év kimaradás után 1988-ban sikerült feleleveníteni újra, azóta kisebb megszakításokkal ugyan, de folyamatosan ápolják az ősi hagyományt. Idén is vállalta a legények felkészítését a nem igazán könnyű feladatra:

− Valamikor a Krisztus katonák nagykorú legények voltak, manapság viszont túlnyomórészt középiskolások, ami bonyolítja a betanítást, hiszen többségük ingázó diák, vagy már dolgozik, emiatt nehezen lehet összehangolni a próbákat. Idén március elején jöttünk össze, és kicsit furcsa, de kilencen jelentkeztek. A páratlan számot az őrségváltásnál valahogy megoldjuk, van két újoncunk, a többiek már tudják, hogy mi a teendő. Eddig három próbát tartottunk, az őrséget egyelőre a Mária-barlang előtt és gyakoroljuk, mert a kispadok miatt állhatunk a sírhoz. A fiúkkal és a lányokkal vasárnap délutánonként tartunk próbákat a szentélyben és a templom bejáratánál, ugyanis nagyszobaton és húsvétvasárnap mindenkinek igen fontos szerep jut. A kardhúzástól a tisztelgésen át a körmenetig, az atyát is kísérik, és a legapróbb részletekig tudni kell, hogy ki hol áll, mikor és kivel megy stb. Igen komoly és összetett feladatról van szó, s bár a fiatalok tudják, hogy a folyamat kicsit kemény, mindannyian nagy felelősséggel vállalják – mondta Ferenc.

Hozzátette, az öltözéket 2016 óta a Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubjának segítségével sikerült megoldani, azzal, hogy már a lányok is népviseletbe öltöznek, ami méginkább hagyományossá, ünnepélyessé teszi ezt a szép szokást. Kiemelte, fontos, hogy Szenttamáson ez a hagyomány fennmaradjon, ameddig csak lehet, ameddig lesz, aki akarja csinálni.

  

Szöveg: Paraczky László

Fotó: Majoros Ferenc

Közzétette: Németh Dezső

2024. március 21. 19 óra

szenttamas.rs