Hírek

Szenttamas.rs

 

Hatalmas halpusztulás a Krivaja folyón

A vízügyi felügyelőség pár órán belül Szenttamáson volt

A közösségi portálokon kedden délután jelent meg a szenttamási Ökológiai Mozgalom által közzétett videofelvétel, amelyen jól látható, hogy Szenttamás és Turia között (újra) hatalmas méretű halpusztulás történt. A mozgalom a felvételeket elküldte az illetékes tartományi szerveknek és a szenttamási önkormányzatnak is. Az említett szakasz a település kijáratától egészen Turia bejáratáig egykoron a horgászok paradicsoma volt, a nyári hónapokban kedvenc fürdőhelynek számított, sok fiatal itt tanult meg úszni. Az utóbbi 2-3 évtizedben azonban a szennyezés mellett valaki(k) kisajátították a folyóvizet, aminek „köszönhetően” a nyári időszakokban a Szenttamáson áthaladó Krivajában a lecsökkent vízszint miatt több alkalommal csaknem teljesen megsemmisült az élővilág, ezzel párhuzamosan a környezetvédők és az intézmények viszont folyamatosan a folyó növény- és állatvilágának megőrzésére, valamint a víz szintjének szabályozására törekszenek. A Krivaja vizéért folytatott harc lassan három évtizede folyik a szenttamásiak és néhány arrogáns, felelőtlen ember között, akik a személyes haszon miatt mindenre készek.

A tetemes halpusztulásra először a helyi Ökológiai Mozgalom reagált.

„Nem tudni, hogy a hatalmas hőség miatt, vagy pedig a vízszint drasztikus csökkenése miatt a Krivaja a napokban ismét hatalmas pocsolyává változott. A folyó szintjét a Bácsfeketehegy és Szenttamás határvonalán lévő gát feketicsi oldalán felduzzasztották (a vizet nyári időszakban locsolásra használják), a szenttamásiaknak pedig a csaknem teljesen kiszáradt folyó, hatalmas pocsolya, a haltetemek és a szúnyogok maradtak. Nem fogunk tovább levelezni senkivel, nem látjuk értelmét, hiszen eddig egyik felügyelőség sem tudott tartós megoldást találni az előállt problémára. Hangsúlyozni kell, hogy a két település határán a Krivaja folyón emelt gátat illegálisan építették fel, nincs bejegyezve a kataszterbe, és papíron sem létezik. A vajdasági folyók védelme a Vode Vojvodine Vízgazdálkodási Közvállalat hatáskörébe tartozik, az említett gáton a víz szabályozását azonban a locsoláson dolgozók végzik. Ennek alapján megtehetjük azt, hogy amikor ők elzárják a folyót, mi kinyitjuk a gátat” , olvasható a szenttamási „zöldek” közleményében.

Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere közölte, hogy a vízgazdálkodási vállalat felügyelőinek egyik csoportja megérkezett arra a helyszínre, ahol megjelentek a haltetemek, a másik csoport pedig több helyről vízmintát vesz. Megállapította, hogy a gátat az ott dolgozók jogszerűtlenül használják.

− A vízügyi létesítmény működtetésében kizárólag a Vode Vojvodine vállalat az illetékes. Ők pedig a halpusztulás miatt vettek mintát a vízből, az eredményeket várjuk − fogalmazott Debeljački.

− Ennek véget kell vetni, mindenből elegünk van. Amennyiben felszakítják a pecsétet és újra elzárják a vizet, nekünk jogunkban áll kinyitni a zsilipet. Nem egyszer pereskedtünk már emiatt, ha kell, újból megtesszük, mert az igazság a mi oldalunkon áll − nyilatkozott Dragan Kurjački, a szenttamási Ökológiai Mozgalom elnöke. Hozzátette, úgy tűnik, ezúttal a szenttamásiak megértették, hogy a környezetet és folyóinkat csakis közös fellépéssel védhetjük meg a felelőtlen személyektől.

A szenttamási összefogás példaképpen szolgálhat, mint a községi és a civil szféra közös és hatékony kiállása és fellépése, hiszen ugyanabban a környezetben élünk, és ugyanazok a célok vezérelnek bennünket.

 

P. L. (Fotó: archív, szenttamas.rs)

szenttamas.rs