Hírek

Szenttamas.rs

 

Tömeges halpusztulás a Krivaja folyón Szenttamáson

Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta az ökológiai katasztrófát

A napokban több közösségi portálon megjelent a szenttamási Ökológiai Mozgalom által közzétett videofelvétel, amelyen jól látható, hogy Szenttamás és Turia között (újra) hatalmas méretű halpusztulás történt. A mozgalom a felvételeket elküldte az illetékes tartományi szerveknek és a szenttamási önkormányzatnak is. Az említett szakasz a település kijáratától egészen Turia bejáratáig egykoron a horgászok paradicsoma volt, a nyári hónapokban kedvenc fürdőhelynek számított, sok fiatal itt tanult meg úszni Az Ökológiai Mozgalom közleménye szerint az utóbbi 2-3 évtizedben a szennyezés mellett valaki(k) kisajátították a folyóvizet, ami következtében a nyári időszakokban a Szenttamáson áthaladó Krivajának csökkent a vízszintje, emiatt több alkalommal csaknem teljesen megsemmisült az élővilág, pusztul a halállomány. Történik mindez annak ellenére, hogy a környezetvédők és az intézmények folyamatosan a folyó növény- és állatvilágának megőrzésére, valamint a víz szintjének szabályozására törekszenek. A Krivaja vizéért folytatott harc több évtizede folyik a szenttamásiak és néhány arrogáns, felelőtlen ember között, akik a személyes haszon miatt mindenre készek, olvasható a közleményben.

A tetemes halpusztulásra reagálva Dragan Kurjački, a helyi Ökológiai Mozgalom elnöke elmondta, a víz természetes erőforrás, és mint olyan a polgárok tulajdona, nem pedig magántulajdon: − Senkinek sincs joga kisajátítani a víz bármilyen formáját, és magáncélokra hasznosítani, a Krivaja esetében ez történik. Évek óta a nyári hónapokban csaknem teljesen bezárulnak az áteresztő nyílások a Bácsfeketehegy és Szenttamás határán lévő gáton, az így tartalékolt vizet pedig a szántóföldek öntözésére használják. Ilyenkor Szenttamás irányába csak minimális mennyiségű víz jut tovább, ami a Krivajában lévő növény- és állatvilág fennmaradásához kevés. Nem beszélve arról, hogy a folyó mellett lakó szenttamásiak közül a nehéz gazdasági helyzet miatt egyre többen építenek fóliasátrakat, ahol megtermelik a család számára szükséges főzelékféléket, és ők ugyanúgy jogosultak a locsolásra, ami az alacsony vízállás miatt lehetetlen. Amennyiben mégis öntöznek, felmerül a kérdés, hogy a szennyezett vízzel öntözött növény, konyhakerti vetemény milyen vegyi anyagokat szív fel a földből? A folyót korábban is szennyezték, de nem ilyen nagy mértékben, mint az utóbbi években. Óriási méreteket öltött a felelőtlenség, mindenütt azt olvassuk és halljuk, hogy az illetékesek teszik a dolgukat, előrehaladás viszont évtizedek óta nincs. Most újra oda jutottunk, hogy feltesszük a kérdést: Ki az, aki az említett gátat működteti? Utánajártuk: a gát kataszterileg sehol sincs bejegyezve, ami annyit jelent, hogy illegális létesítményről van szó – fogalmazott a „zöldek“ elnöke.

A halpusztulásra reagált Radoslav Debeljački, Szenttamás polgármestere is, aki azonnal értesítette a vízügyi felügyelőséget: − A Vajdaság Vizei Vízügyi Közvállalat, mint illetékes szerv azonnal reagált, és két csoportot küldött a terepre, hogy a halpusztulás helyéről vegyenek vízmintát. Ezt követően tudják csak megállapítani, hogy valójában mi történt, amiről értesítik a nyilvánosságot. Mindaz, ami eddig napvilágot látott nem hivatalos, hivatalos közlemény csak a vízminták elemzése után lesz – mondta a polgármester.

Dragan Kurjački szerint a mezőgazdasági földterület öntézésénél a zsilipen lévő nyílászárókat csaknem teljesen lezárják, a víz szintje szenttamási részén jóval a mínimum alatt van, emiatt a folyóban nincs elegendő oxigén, és ez okozta a katasztrófát: − A Krivaja a Vajdasági Vizek hatáskörébe tartozik, így a létesítmény, azaz a gát is, azonban azt nem a közvállalat emberei hanem az ottani – számunkra ismeretlen − földterületek tulajdonosának utasítására a folyóvizet öntözésre használó dolgozók kezelik. Amikor vízre van szükségük, becsukják a nyílászárókat, a feketicsi oldalon tartalékolnak vizet az öntözéshez, és locsolnak. Hogy érthetőbb legyek: az elzárórendszeren ilyenkor mindössze 7-8 gyűrű, azaz menet látszik, amikor pedig nem locsolnak, azaz amikor nyitva van a gát, akkor kb. 85 gyűrű látható. Így könnyebb elképzelni a víz elzárásának lényegét – magyarázta Kurjački.

Elmondta még, hogy a polgármester beleegyezését kérik a gáton lévő nyílászárók állandó nyitva tartására, valamint azok lepecsételésére. Amennyiben valaki felszakítja a pecsétet, és mégis lezárja a gátot, a környezetvédők azonnal kinyitják, és biztosítják a Szenttamást kettészelő folyócska vizének utánpótlását. Még egyszer emlékeztetett, hogy a gát áteresztőjének folyamatos nyitva tartásáért a Vajdasági Vizek vállalat emberei a felelősek, a közvállalat pedig köteles biztosítani a Krivaja vizének folyamatos szintjét.

Az eset kapcsán az ügyben illetékes újvidéki vállalat egy közleményt adott ki, amelyben kifejtik, hogy a halpusztulást követően folyamatban vannak a vizsgálatok, amelyeket követően várhatólag kiderül, miért pusztult el a rengeteg süllő. Egyúttal megjegyzik, hogy valószínűleg jövőre tartósan rendeződik a helyzet, ugyanis folyamatban van a Bácskai-Nagy-csatorna és a Krivaja föld alatti csővezetékkel történő összekötése, amelynek célja a Krivaja vízszintjének folyamatos biztosítása lesz.

Végezetül még két dolgot fontos megemlíteni: az egyik az, hogy a Krivaja és a Bácskai-Nagy-csatorna föld alatti összekötésének projektuma már 2015-ben befejeződött, és egyáltalán nem világos, hogy a tervezett pumpaház és a mintegy 1500 méteres csőrendszer eddig miért nem készült el.

A másik nem kevésbé fontos mozzanat pedig az, hogy szenttamási Ökológiai Mozgalom szombaton reggel 6 órakor levágta a láncot a gát ajtajáról, és teljesen kinyitotta az vizet elzáró ajtókat. A nyári hónapokban a Szenttamáson áthaladó Krivaja folyón régóta nem volt ilyen magas a vízállás, mint az utóbbi két napban. 

P. L.

szenttamas.rs