Hírek

Szenttamás.rs

 

Belgrádi kirándulók jártak Szenttamáson

A látogatók megismerhették a Dál-bácskai kisváros kulturális és történelmi múltját

Meglepetéskirándulást szervezett március 8-a alkalmából az egyik belgrádi utazási iroda. A mintegy 80 utas nem ismerte sem az útirányt, sem pedig a helyszíneket, ahova a nap folyamán ellátogatnak. A kirándulás első állomása Kabol (Kovilj) volt, ahol megtekintették Laza Kostić szerb költő szülőházát és a Szent Őrangyalok kolostort. Ezt követően Lenka Dunđerski szülőfaluja, Szenttamás felé indultak, ahol a település nevezetességeit tekintették meg.

A turistákat Dejan Korceba, a Kultúrotthon igazgatója és idegenvezető fogadta, a nap folyamán pedig megismerhették Szenttamás kulturális és történelmi örökségét.

− A látogatókkal először a Bácskai−Nagy-csatorna történetét és jelentőségét ismertettem, ezt követően pedig röviden felvázoltam az 1848-49-es eseményeket. A városban tett séta alkalmával megtekintettük az egykori városi kávézót, ahol egykor színházi előadásokat is bemutattak, később ugyanott gimnázium, majd általános iskola működött, ma pedig az üzletközpont épülete. Megismerhették a városházát, továbbá Lazar és Jašar Dunđerski szülőházát, megtekintettük az egykori szenttamási teniszpályák helyszínét, ismertetőt hallhattak Stevan Vladislav Kaćanski Bardról, jártunk a pravoszláv templomban, voltunk Marija Gavanski, Jovan Jovanović Zmaj édesanyjának szülőházánál, az ún. sárgakútnál pedig megkóstolhatták a gyógyvizet. A gyalogos városnézés a Kultúrotthon galériájában fejeződött be, ahol a Dunđerski családot ábrázoló festménysorozatot tekintették meg. Az intézményben részletes ismertetőt hallottak Lenka és Lazar Dunđerski kapcsolatáról, a Santa Maria della Salute című verset − amit minden idők legszebb szerelmes versének tartanak − Goran Blagojević költő szavalta el – sorolta Dejan Korceba.

Az intézmény udvarában a látogatóknak lehetőségük volt megvásárolni a helytörténeti és verses köteteket, továbbá szenttamási motívumokat tartalmazó és egyéb kézimunkákat, házi készítésű kozmetikumot, házimézet, mézeskalácsot, különböző virágokat stb.

A délután folyamán a kirándulók megtekintették a Dunđerski család kápolnáját, a nap pedig a Tatić-tanyán vidám hangulatban és közös ebéddel zárult.

A nap végén a fővárosi vendégek elmondták, hogy eddig szinte semmit sem hallottak Szenttamásról, így alaposan meglepődtek a kisváros gazdag kulturális-történelmi múltján.

Többen ígérték, hogy a nyáron visszajönnek, mert szeretnének tutajozni a csatonán, lovagolni a Tatić-tanyán, és megcsodálni Lenka Dunđerski életnagyságú szobrát.

  

Szöveg és fotó: Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

2024. március 16. 20 óra

szenttamas.rs