Hírek

Szenttamás.rs

 

Egymást követik a műhelymunkák

Szenttamás napjára készülődnek a Kúlturotthonban

A szenttamási Kultúrotthon szervezésében az önkormányzat támogatásával a múlt hétvégén egynapos művésztelepi munka folyt az intézmény udvarában. Ezúttal mintegy tizenkilenc, Vajdaság több településéről érkező profi és amatőr festő alkotott a város központjában található hangulatos épületben, a téma pedig Szenttamás község napja, azaz október 19-e volt.

Sonja Stojnović, a Kultúrotthon igazgatója elmondta, ez az első műhelymunka, amelyet a község napjának szentelnek, és szeretnék, ha a jövőben ez az esemény bekerülne az intézmény hagyományos rendezvényei közé.

− A téma Szenttamás, az itteni festői táj, az ismertebb épületek, szobrok, és minden más, ami a kisvárosra emlékeztet. Vezető motívum például a város egyik legimpozánsabb szimbóluma, a kéttornyú templom. A műhelymunka a Szenttamás – uraságok városa elnevezést kapta, ami egyúttal arra is utal, hogy a történelem folyamán városunk múltja nagyon különleges és sokban eltér a többi vajdasági településtől. A tervek szerint ma sok munka készül, amelyekből a község napján kiállítást szervezünk. Szerintünk ezáltal szebbé tesszük az ünnepet, ugyanakkor bízunk abban, hogy a rendezvény a jövőben hagyományos marad – fogalmazott az intézmény igazgatója.

Sonja Stojnović a további októberi aktivitásokat illetően elmondta, hamarosan egy fotókiállítást tartanak, amely Momčilo Tapavica egykori olimpiai sportoló életét és munkásságát mutatja be. A nádaljai sportoló az 1896-ban Athénban megrendezett olimpiai játékokon teniszből bronzérmet szerzett.

− A kiállítást először a Kúlturotthon galériájában tekinthetik meg az érdeklődők, ezt követően pedig a fényképeket Nádalján állandó jelleggel kiállítjuk, hiszen Tapavica nádaljai születésű volt. A projektum a Szülőfaluba való visszatérés elnevezést kapta, célunk pedig az, hogy minél több polgártársunk megismerje a neves sportoló életét. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a projektum a Matica srpska támogatásával valósul meg. Az egészbe bevontuk Rajko Karišić közismert művészt, aki a rendelkezésre álló fényképekből és történetekből filmet forgat, hogy Momčilo Tapavica sportélete és építészeti karrierje ilyen formában is megmaradjon az utókor számára – sorolta Sonja Stojnović. Elmondta azt is, hogy javában folynak az előkészületek a novemberi Lenkin prsten rendezvényre. Az ebből az alkalomból az általános és a középiskolások számára meghirdetett szerelmes verseket október 15-éig várják, majd a zsűrizés és az eredményhirdetés következik. A hónap utolsó eseményét, a képzőművészek zónaversenyét október 21-ére tervezik.

 

Paraczky László

szenttamas.rs