Hírek

Szenttamás.rs

 

Megnyílt a XIX. Kulturális hagyományok napja rendezvénysorozat

 

Kézimunka-kiállítással, régi mesterségek bemutatójával, valamint kóstolóval egybekötött gasztronómiai kiállítással vette kezdetét Szenttamáson a sorrendben XIX. Kulturális hagyományok napja elnevezésű rendezvénysorozat. A Kultúrotthon galériájában szerdán este a helyi Ruka spasa egyesület ügyeskezű asszonyai bemutatták eddigi hagyományőrző tevékenységüket: az egy-egy korszakot ábrázoló kézimunkákat, a vidékünkre jellemző népviseleteket, továbbá a régi hagyományos receptek alapján készült finomságokat.

A Bácskai kézimunkák elnevezésű kiállítás megnyitóján a vendégeket az intézmény igazgatója, Sonja Stojnović köszöntötte, aki többek között elmondta, az elmúlt közel két évtized alatt a szervezők teljes egészében bemutatták Szenttamás népviseleti értékeit, továbbá az itt élők gasztronómiai különlegességeit: − A célunk az, hogy megvigyázzuk és továbbadjuk az itt élő szerb és más nemzetiségek hagyományait, szokásait, ez mellett pedig bemutatásra kerül néhány régi mesterség és őseink étkezési különlegességei. Ma este a Ruka spasa egyesület kézimunkáit láthatják, amelyeket egykor a bácskai, vagyis az itt élő nép ugyanígy készített. A Kulturális hagyományok napja rendezvénysorozatnak ugyanakkor interaktív jellege is van, hiszen a látogatók közvetlenül is bekapcsolódhatnak a programba – mondta Sonja Stojnović.

Savka Lazić, a Ruka spasa egyesület elnöke elmondta, egy olyan nonprofit szervezetről van szó, amely főleg humanitárius munkával foglalkozik, pontosabban mindazt, amit az egyesület asszonyai elkészítenek, minden alkalommal odaajándékozzák valakinek. A kiállított tárgyakról, ruhaneműről, kézimunkákról és ételkülönlegességekről szólva kifejtette: − A tagság úgy döntött, hogy a jelenleg kiállított munkákat és tárgyakat a Kultúrotthonnak ajándékozzuk. Szerintünk fontos, hogy egy olyan intézményben, ahol nagy hangsúlyt fektetnek az itt élő népek és nemzetiségek hagyományainak ápolásába, és a kulturális örökség megmentésére, rendelkeznie kell a ma kiállított tárgyakkal és viseletekkel. A Kultúrotthonnal folyamatosan kiváló az együttműködésünk, amit ilyen módon szeretnénk megköszönni – mondta Savka Lazić.

Kiemelhető, hogy a megnyitón a szervezők külön hangsúlyt fektettek a koronavírus-járvány elleni védekezésre: a szájmaszk viselete és a kézfertőtlenítés mindenki számára kötelező volt, továbbá egyszerre csak meghatározott számú látogatót engedtek a terembe. 

Paraczky László

szenttamas.rs