Hírek

Szenttamás.rs

 

Húsvétra készülnek Szenttamáson

A Kultúrotthonban nyolcvan gyermek kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők

A húsvéti ünnepekhez közeledve elnevezéssel pár nappal az ortodox húsvét előtt a szenttamási Kultúrotthon galériájában kiállítás nyílt a Ruka spasa egyesület termében rendezett műhelymunkákon készült alkotásokból. A mintegy 80 gyermek és fiatal fő feladata egy nyuszi elkészítése volt különféle rongyokból, ez mellett tojáskosár és édességtartó is készült. A Kultúrotthonban minden résztvevő munkája kiállításra került.

A megnyitón jelenlévőket először Dejan Korceba, az intézmény igazgatója köszöntötte, aki szerint a gyerekek dicséretet érdemelnek, hiszen szorgalmasak voltak és kiváló munkát végeztek.

− A Kultúrotthonban mindannyian örülünk, hogy egy helyre gyűjtöttük a szenttamási gyerekek húsvéti munkáit, e tekintetben nyitottak vagyunk a helyi egyesülettel való együttműködésre. Különösen vonatkozik ez a Ruka spasa Egyesületre, akinek elnöke az intézmény szorgalmas és rátermett munkatársa, s ennél fogva szinte természetes, hogy „itthon” szervez különböző rendezvényeket – mondta Korceba.

A kiállítás megnyitóján jelen volt Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere is, aki felszólalásában kifejtette, a gyermekek munkái mindig szép hangulatot varázsolnak egy-egy eseményen, ma pedig az ő alkotásaik állnak a középpontban:

− Az ilyen és ehhez hasonló műhelymunkák jó alternatívát jelentenek, hogy gyermekeink a modern és a mobil eszközök nélkül, társaikkal való közvetlen kapcsolatban töltsék el szabadidejüket, és tanuljanak valami hasznosat. Ráadásul menet közben bizonyíthatják saját kreativitásukat is – fogalmazott a polgármester.

Savka Lazić, az egyesület elnöke köszönetet mondott az önkormányzatnak a támogatásért, valamint a Kultúrotthonnak, hogy lehetővé tette a műhelymunkán készült húsvéti tárgyak kiállítását.

− Egyesületünk elsősorban hagyományőrzéssel foglalkozik, és az ezzel kapcsolatos ismereteinket adjuk tovább az utánunk jövő generációnak. Az elmúlt évek folyamán több, különböző jellegű alkalmi műhelymunkát és foglakozásokat szerveztünk, melyek célja, hogy a gyerekek elsajátítsanak egy-egy régi mesterséget. Tekintettel arra, hogy az érdeklődők száma folyamatosan növekszik, véleményem szerint jó úton haladunk. Mindezt az is bizonyítja, hogy az előző műhelymunkákra 50-60, most pedig 80 gyerek jelentkeztett. Fontos megjegyezni azt is, hogy a műhelymunkán minden gyerekkel külön is foglalkozunk, ugyanis amikor látjuk, hogy a munka gyengébben, lassabban megy, akkor a foglalkozások végén újra végigcsináljuk az egész folyamatot, amíg meg nem tanulja. Ebben a többi gyerek is sokat segít – magyarázta Savka Lazić.

A kiállított darabokat a munkában részt vett gyerekek az ünnepek után hazavihetik.

 

 

Szöveg: Paraczky László

Közzétette: Németh Dezső

2024. május 3. 15 óra

szenttamas.rs